Vietimme viime viikon lähinnä työasioissa & siskoni luona kyläilemässä Kazakstanissa, kotoisasti Kazakkilassa. Tämä oli kolmas kertamme maassa, ja tällä reissulla vierailimme Astanan lisäksi teollisuuskaupunki Karagandassa, joka oli töiden kannalta tärkeä kohde.
Kazakstan on kiehtova, luonnonvaroiltaan rikas maa. Iso osa pinta-alaltaan valtavasta maasta on aroa ja aavikkoa tai puoliaavikkoa, mutta etenkin suurimmat kaupungit Almaty etelässä ja Astana pohjoisessa ovat matkailijan näkökulmasta houkuttelevia, ja hyvin erilaisia toisiinsa verrattuna. Myös avaruuskeskus Baikonur kiinnostaa kovasti, mutta sinne emme ole vielä ehtineet.
Astana on maan uusi pääkaupunki, joka täyttää tänä vuonna vasta 20 vuotta, ja on rakennettu pääkaupungiksi lähes tyhjästä presidentti Nazarbajevin toimesta. Almaty taas on vanha pääkaupunki, jota pidetään kazakstanilaisempana kuin uutta, kiiltävää ja prameaa Astanaa lukuisine pilvenpiirtäjineen.
Kazakstanista yleisesti sekä Astanasta että Almatysta olen kirjoittanut enemmän toisessa bogissani: Tanjan Matkamittari, koska tässä blogissa keskityn enemmän ruokakulttuuriin.
Maan ruokakulttuuri on kazakstanilaista, keskiaasialaista, höystettynä entisen Neuvostoliiton vaikutteilla. Kaupunkien ravintoloissa on edustettuna monia muitakin maailman keittiöitä, luonnollisesti etenkin naapurimaiden ruokakulttuurit ovat vahvasti esillä, myös muiden ruokakulttuurien vaikutteita on havaittavissa.
Kazakstanin suurin uskonto on islam. Islam ei kuitenkaan näy kovin vahvasti Kazakstanin katukuvassa muuten kuin etenkin Astanan upeina, suureellisina moskeijoina. Ruokakulttuuriin uskonnolla sen sijaan on ehkä enemmän vaikutusta.
Nyt vieraillessamme oli meneillään islamin ramadan, jota tapaamamme ihmiset noudattivat vaihtelevasti. Periaatteessa ramadanin aikana auringonnousun ja auringonlaskun välillä ei nautita mitään ruokaa eikä juomaa, ei edes vettä. Tämä koskee kaikkia yli 13-vuotiaita muslimeja.
Ravintoloissa ei myöskään ole tarjolla porsasta, kuten islamilaiseen ruokakulttuuriin kuuluu, ja monessa ravintolassa jo kylteissä mainostetaan, että ruoka on ”halal” eli muslimeille sopivaa.
Liha on kuitenkin kazakkikeittiön perusta, mutta ei mikä tahansa liha, vaan hevonen, lammas, nauta ja kameli. Hevonen on todella paljon käytetty, perinteinen, mutta suomalaisille vieraampi raaka-aine, ja kaikki osat hevosesta pyritään kazakkiruokakulttuurissa hyödyntämään, myös sisäelimet. Moni perinneruoka sisältääkin hevosta muodossa tai toisessa. Tässä esimerkiksi hyvin perinteinen herkku, kazy:
Kazakstanin ruokakulttuurista voi lukea lisää blogini aiemmasta postauksesta, joka on Astanassa asuvan siskoni kirjoittama: Kazakstanin ruokakulttuuri Kazakstanissa asuvan siskoni silmin
Tässä omassa postauksessani keskityn kazakstanilaiseen ruokakulttuuriin enemmän kuvien kautta.
Työkaverimme Emppu oli viime viikolla ensimmäistä kertaa Kazakstanissa. Hän oli kiinnostunut tutustumaan kazakstanilaiseen keittiöön, joten suuntasimme paikalliseen ravintolaan Astanassa ja pistimme pöydän koreaksi:
Täytettyjä tomaatteja. Perinteisesti ruuat tarjoillaan kauniista astioista.
Mantit ovat Kazakkilan (ja ainakin Kirgisian ja Uzbekistanin) variaatio Venäjän pelmeneistä (myös Ukrainassa), Georgian ja Armenian hinkaleista sekä Italian tortelliineista. Pastataikinan sisällä on mausteista jauhelihaa.
Beshbarmak, viisisormiruoka. Nimi viittaa tapaan syödä ruoka perinteisesti käsin. Paksuja nuudeleita ja hevosen erilaisia lihoja, myös hevosmakkaraa suolessa.
Beshbarmakin seuralainen
Tässä hatsapuri eli juustoleipänen, mutta uzbekistanilaiseen tapaan (tutumpi monelle Georgiasta tai Armeniasta).
Kebab lampaasta lisukkeineen
Kanasaslik piilossa leivän sisällä. Saslikin kanssa tarjoillaan sipulia, soossia ja tuoreita kasviksia.
Tässä muutamia muita otteita kazakstanilaisen keittiön herkuista:
Cheburek. Itse miellän kyseisen lihapiirakan enemmän Uzbekistaniin, mutta molemmat naapuruksista tätä omanaan pitävät ;)
Куырдак. Paikallinen "kotiruoka", hevosta ja pottua, joskus sisäelimiä. Naapurimaissa tätäkin tehdään hieman eri resepteillä.
Tuoreet kasvikset yrttien kera löytyvät jokaiselta paikalliselta listalta. Lisänä usein paikallista, herkullista juustoa.
Salaatti. Punajuuri kuuluu olennaisena osana kazakkilaisen keittiöön.
Saslik hevosesta luonnonsuolessa
Ja ettei menisi aivan liian herkulliseksi, laitetaan tähän pari kuvaa vuodelta 2013, jotka on otettu Almatysta perinteisestä ravintolasta nimeltä Gakku:
Pääruoka, lampaanpää, perinteisesti valmistettuna: kokonaisena pöytään ja sitten palasiksi lautasella.
Ас болсын! Приятного аппетита!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti