lauantai 11. elokuuta 2012

Georgian herkku, hatsapuri

Teinpä sitten yhtä georgialaista suosikkiamme, hatsapuria, ensimmäistä kertaa itse kotona! Luin aika monta reseptiä kirjoista ja netistä, tällaiseen omaan sovellukseen päädyin:
Georgialainen herkku, hatsapuri

Taikina:
kermaviiliä puoli purkkia
smetanaa puoli purkkia
1 muna
50 grammaa sulatettua voita
reilut 3 desiä vehnäjauhoja
puoli teelusikallista suolaa
teelusikallinen ruokasoodaa

Täyte:
juustoraastetta (edamia ja fetaa)
muna
yksikyntinen valkosipuli
öljyä

Sekoitetaan kermaviili, smetana, voisula ja muna keskenään kulhossa. Toisessa astiassa sekoitetaan vehnäjauhot, suola ja sooda. Sitten yhdistetään seokset ja vaivataan kevyesti taikinaksi, joka jätetään lepäämään joksikin aikaa, ehkä tunniksi.

Sillä aikaa raastetaan juusto ja sekoitetaan muna juustoraasteeseen. Murskataan omassa kupissaan valkosipuli ja sekoitetaan öljy mukaan.

Sitten tehdään taikinasta pellille lätty, jonka päälle levitetään ensin valkosipuliöljy ja sitten juustokastike.

Hatsapuri menossa uuniin
Hatsapuri uunissa
Jotkut taittavat taikinaa myös lätyn päälle, mutta useammin olen törmännyt sellaisiin hatsapureihin, joita ei ole suljettu. En siis sulkenut omaani.

Uunissa komeus viihtyi noin 25 minuuttia suunnilleen 200 asteessa.

Valmis hatsapuri

Hyvää tuli, mutta ei tällä hirveästi ollut tekemistä niiden hatsapurien kanssa, joita Georgiassa, Venäjällä ja Kirgisiassa ollaan syöty. Vaikka adzikaakin oli kyytipojaksi. No, ainakin juusto oli väärää, pitäisi mielellään olla kai sulugunia. Mistä sitä saa Suomesta? Entä resepti muuten? Taikinakin oli meillä hieman erilaista kuin maailmalla, ainakin vähemmän rasvaista. Tämä oli varsin hyvä ensimmäinen yritys, seuraavalla kerralla täytyy kokeilla jotain muita jippoja.

Hatsapuri, salaatti ja adzika-kastike


9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Iso peukku :)
T: Taru

Tanja Karppinen kirjoitti...

Kiitti Taru! Ja tosiaan, tällä hetkellä ilmassa on erityistä innostusta georgialaiseen ruokaan (aika luonnollista, kun siellä ollaan just oltu), joten tulee varmaan väsäiltyä muitakin herkkuja, kunhan vaan joku ilta taas on aikaa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Ainakin Helsingissä saa georgialais-saksalaista zulugunia Eesti-kaupoista sekä Itiksen Kalinkasta.

Tanja Karppinen kirjoitti...

Hyvä vinkki, kiitti! Pitääpä käydä ostamassa, kun Helsinkiin on seuraavan kerran asiaa. :)

Kiiki kirjoitti...

Hei!

Oletko tehnyt itse adzikan vai ostanut valmiina? Ohjetta kaipailisin :) Jos viitsit, niin kommentoi vaikka mun blogiin tms :)

Tanja Karppinen kirjoitti...

Ostin eilen suluguni-juustoa täältä Pietarista, ihan lähikaupasta. Viikonloppuna kotona saattaapi vaikka syntyä taas hatsapuri! Pari edellistä yritystä ovat olleet myös kohtuullisen onnistuneita, mutta ilman sulugunia. Nyt on odotukset korkealla oikean juuston kanssa. ;)

Tanja Karppinen kirjoitti...

Ja Kiiki, käytän sekä valmista kaupasta ostettua että itse tekemääni adzjikaa, ohjeen kirjoitan piakkoin ehtiessäni.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Toinen bloggaaja on kopioinut reseptisi ja väittää sitä itse keksimäkseen. Asiasta on huomautettu, mutta bloggaaja ei suostu poistamaan postaustaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ihana autenttinen ja kivalla tavalla kotoisa ruokablogi! :) KIITOS, tätä lisää. Toi leipä on ihan parasta. Palasin juuri lomalta Moskovasta ja tietysti heti aloin haaveilemaan gruusialaisen keittiön saloista myös täällä Suomessa. -Lili-