tiistai 27. lokakuuta 2009

Paistetut muikut ja raikas kermaviilikastike


Yllä valmis muikkuannos, alla peratut muikut odottamassa pannulle pääsyä.


Olemme niin ihastuneita muikkuihin - terveydellisistä sekä ekologisista syistä - joten pakko on nyt opetella kokkaamaan muikkuja. Perkaaminen on yksi ongelma, ehkä ainoa jopa. Netistä löytyy ohjeita paistamiseen kyllä, mutta ei juuri perkaamiseen. Tässä perkaamistoimenpiteet:

Kiskoin pieniltä muikuilta pään irti, jolloin lähtivät samalla vetäisyllä myös sisukset pään mukana. Isommilta ajoin veitselllä auki rakosta mahaan ja otin kaiken pois, lähtivät siinä mäditkin, jotka tuntuvat joissain ruokapaikoissa kyllä jättävän. Neulamuikuista ei tarvitse ottaa mitään pois. Huuhtelin kalat huolellisesti ennen leivittämistä.

Leivittäminen sujui pyörittelemällä kaikki kalat reilussa määrässä maustettua ruisjauhoa. Ja sitten vaan pannulle! Paistoin sen aikaa, että muikut ruskistuivat, eli muutaman minuutin molemmin puolin. Tuo määrä muikkuja mahtui yhdellä kerralla pannulle.

Paistetut muikut ja raikas kermaviilikastike

Muikkujen leivittämiseen:
luomuruisjauhoa
kalamaustetta
aromaattia
valkopippuria
mustapippuria

kermaviilikastike muikkujen päälle:

kevytkermaviiliä
pippurista yrttimaustetta
valkosipulia myllystä
sitruunamehua
hunajaa

voita paistamiseen

Ihan tätä varten ostin ensimmäistä kertaa elämässäni voita, kuitenkin sellaista, jossa ei ole suolaa. Rasvatonta tai kevytvoita en löytänyt. ;) :D

Muikkujen kanssa tarjosimme salaattia, joka koostui jäävuorisalaatista, tomaatista, kurkusta ja rucolasta. Kermaviilikastike kävi mainiosti myös salaatille. Tarjolla oli lisäksi venäläistä suolakurkkua sekä sitruunaviipale, jota käytettiinkin ahkerasti muikuille.

Hyvää oli. Tosin perkaamiseen käytettyyn aikaan verrattuna annos oli kovin pieni.

1 kommentti:

Tanja Karppinen kirjoitti...

Teimme tässä yhtenä iltana mökillä ruuaksi jälleen muikkuja, tällä kertaa valmiiksi peratuista Pyhäjärven muikuista, joita ostimme Tohmajärveltä.

Leivittämiseen käytimme mökkiolosuhteissa vain korppujauhoja, joihin ripsautin ihan vähän aromaattia. Muikut paistoimme kevyellä juoksevalla pullomargariinilla.

Lisäkkeeksi teimme jälleen vihreän salaatin.

Muikkujen ja salaatin kastikkeena oli kevytkermaviili, johon sekoitin yrttimaustetta, sitruunapippuria, sitruunamehua, hipsaus sokeria ja paaaljon tilliä.

Ai, ai miten oli taas hyvää! Ja lähi- ja luomuruokaa parhaimmillaan!