sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Klassikko: ranskalainen sipulikeitto


Maku-lehden myötävaikutuksella päädyin eilen 18.10.08 tekemään kunnon klassikon, ranskalaisen sipulikeiton. Ja voi että, miten hyvää tulikin!

Ranskalainen sipulikeitto
noin neljälle

4 isoa sipulia
4 punasipulia
1 rkl oliiviöljyä
1 litra vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 rkl punaviinietikkaa
3 tl timjamia
1 tl mustapippuria
4 ruispaahtisviipaletta
8 sulatejuustoviipaletta (rasvaa 5%)

Sipulit kuorittiin ja pilkottiin. Öljy kuumennettiin kattilassa ja kuullotettiin sipulit siinä. Lisättiin kiehuva vesi ja liemikuutiot. Kiehautettiin, ja lisättiin punaviinietikka ja mausteet. Sitten annettiin kiehua kymmenisen minuuttia sillä aikaa, kun uuni lämpeni.

Keitto jaettiin uuninkestäviin kulhoihin, asetettiin kuhunkin yksi sulatejuustoviipale keiton päälle, sen päälle ruispaahtis, jonka päälle vielä juustoviipale + valkosipulista yrttimaustetta. Keitot gratinoitiin 250 asteessa uunin ylätasolla noin kymmenen minuuttia.

Aivan mielettömän hyvää! Ja keitto pysyi kulhoissa kuumana uskomattoman kauan.

Ei kommentteja: