perjantai 30. heinäkuuta 2021

Täytetyt uunisämpylät

Sämpylöitä yksi per syöjä

Täyte:

- Salamia tai jotain muuta (suolaista) makkaraa/leikkelettä pieninä paloina viipale, pari per sämpylä
- Mieleistä juustoa pieninä paloina ehkä pari viipaletta/palaa per sämpylä, sinihomejuusto käy myös
- Maustekurkkua ja/tai tomaattia pieninä paloina
- Kevytkermaviiliä muutama lusikallinen
- Kermaa loraus
- Sitruunamehua liraus
- Ketsuppia turaus
- Valkosipulimurskaa tai valkosipulia rouhittuna valkosipulimyllystä
- Yrttejä, tuoreita tai kuivattuja, esim. timjamia ja oreganoa maun mukaan, myös ruohosipuli käy
- Suolatonta sitruunapippuria (muita mausteita maun mukaan)

Uunin jälkeen sämpylöiden päälle: mustapippuria myllystä ja yrttejä

Valmistusohje:

Koverra sämpylöistä sisus pois. Sekoita täytteen kaikki ainekset. Laita täyte sämpylöihin. Sämpylän päälle voi vielä laittaa hieman juustoa ennen uuniin menoa,

Sämpylät saavat olla kuumassa uunissa noin vartin, lämpötila noin 175 astetta. Sämpylät voi laittaa halutessaan folioon uunissa olon ajaksi, sämpylät säilyvät niin pehmeämpinä. Ilman foliota sämpylöiden kuorista tulee aika hyvän rapsakat, jos sellaisista tykkää.

Uunin jälkeen sämpylöiden päälle voi rouhia mustapippuria ja laittaa vielä tuoreita yrttejä. Meillä oli ensimmäisellä kerralla timjamia, toisella kerralla (kun kuvat otettiin) rosmariinia.

Helppoa, nopeaa ja hyvää, myös täyttävää; hyvä lounasruoka esimerkiksi raikkaan salaatin kanssa. Aamupalalle sopii hyvin myös.

Voisin ajatella tekeväni täytetyt uunisämpylät myös vaikka graavilohitäytteellä, jolloin yrttien joukossa voisi käyttää lisäksi myös tilliä, joskin toki timjami sopii erinomaisesti myös lohelle, ja tilli toki myös salamille. Muiksi täytteiksi sopisivat samat kuin tässä salamisämpylässä, tosin juustoa ei välttämättä kalan kanssa tarvittaisi.

Tarina sämpylöiden taustalla:

Idean uunisämpylöihin sain netissä sattumalta näkemästäni mainoksesta, jossa tosin mainostettiin gluteenittomia uunimunakasveneitä: https://friaglutenfree.com/fi/glutenfria-recept/gluteenittomien-uunimunakasveneiden-resepti/.

Olen toki tehnyt ennenkin mm. täytettyä leipää, ettei konsepti sinällään uusi ole, mutta nyt tein ensimmäistä kertaa sämpylöitä täytetyn leivän tyyliin: http://tanjan-mausteet.blogspot.com/2017/09/taytetty-uunileipa.html

Tein täytettyjä sämpylöitä salaatin kera eiliseksi lounaaksi, ja jotenkin kuva vaan jäi ottamatta siinä arjen tiimellyksessä. Meinaan tehdä näitä uudelleen viikonloppuna aamupalalle tai brunssille, kun sämpylöitäkin on vielä jäljellä, joten laitan kuvat sitten.

Sämpylöinä meillä käytettiin Viipurilaisen Kotileipomon Konsta-ruissekasämpylöitä, joita Mikon sukulaiset toivat tuliaisiksi muiden leipomoherkkujen ohella Vääksystä, Lahden seudulta. Kiitos Anne, Mika ja pojat!

Sämpylät olivat oikein hyviä, mutta samaisen leipomon kristallipulla se vasta hyvää onkin! En ole edes pullan ystävä, ja tätäkin pullaa maistoin lähinnä kohteliaisuudesta, mutta yllätyin aivan täysin, miten pulla voikin olla niin hyvää ja tuoretta, koostumukseltaan ja maultaan aivan erilaista kuin peruspullapitko tms. Liekö yksi syy pullan herkullisuuteen leipomon itsekeittämä vaniljakreemi? 

Saimme tuliaiseksi myös Viipurilaisen Kotileipomon juureen leivottuja vehnä-kaurapaloja, jotka nekin olivat selvästi keskivertoleipää parempia, joten tällä kokemuksella voin jo sanoa, että tähän leipomoon meidän täytyy ehdottomasti tehdä visiitti, jos toinenkin. Suosittelen lämpimästi muillekin!

Ei kommentteja: