torstai 6. tammikuuta 2011

Herkkusienijulien (julienne), nimensä mukaisesti herkku

Kuvassa Maman kokkailema tattijulien viime viikolta. Tämä kuva saa olla keulilla minun julien-resptissäni, koska siinä on julien-pannuna yleisimmin käytössä oleva kahvallinen pannu, jollaiset hankin joululahjaksi Mamalle. Meiltä itseltämme sellaiset vielä puuttuvat, joten teimme julien-annokset toisenlaisiin pannuihin, kuten alemmasta kuvasta näkyy.
Tämä tarina on eiliseltä illalta, kun kokkailimme Mikon kanssa siskolleni ja Marcikselle iltapalaa:

Herkkusienijulien
(
жульен, жюльен)
4-5 syöjälle lämpimänä alkupalana
(reseptissä käytetty jälleen enimmäkseen noinmittoja...)

2 rasiaa herkkusieniä
1 tlk smetanaa
1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
2 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria
sitruunapippuria (suolaton)
1 dl Edam-raastetta pinnalle
1 dl sitruunan mehua
hunajaa
öljyä ja (tai) voita
vettä
½ valkosipuli-yrttiliemikuutio

Eilinen herkkusienijulien ja kaikista sotkuisin asettelu, arvelisin. ;)
Kuorimme ja paloittelimme sipulin ja valkosipulin ja kuullotimme niitä hetken öljyssä, jossa oli seassa hieman voita. Sitten lisäsimme pannulle huuhdotut pilkotut herkkusienet. 

Herkkusieniä ennen veitsikäsittelyä
Vähän myöhemmin lisäsimme hieman vettä ja puolikkaan liemikuution. Seuraavaksi sekaan menivät sitruunanmehu, smetana ja vähän hunajaa sekä mustapippuria myllystä ja suolatonta sitruunapippuria. (toim. huom. Itse asiassa meillä käytetään suolatonta sitruunapippuria, vaikken sitä aina muista mainita.)

Muhennos sai hautua pienellä lämmöllä puolisen tuntia, jonka jälkeen se jaettiin neljään annospannuun, ja ylikin jäi vielä. Raaste laitettiin pannujen päälle ja koko lasti kuumaan uuniin 200 asteeseen noin vartiksi. Tarjoilimme herkun sitruunan ja tuoreen patongin kera. Ruoka sai kiitokset ja kumarrukset koko seurueelta! Illan aikana myös yli jäänyt muhennosannos katosi parempiin suihin ihan kylmiltään hapankorpun päällä. Ja jälleen, todella hyvää kuulemma oli. :)

P.S. Suomenkielisiltä sivuilta ei kovin montaa julien-reseptiä (käytetään myös muotoa julienne, joka kuitenkin viittaa turhan vahvasti keittiöranskaan ja vihannesten pilkkomiseen tikuiksi). Venäjänkielisiltä sivuilta sen sijaan löytyy ihan pilvin pimein mitä erilaisimpia julien-reseptejä. Vaikkapa näillä pääsee alkuun:
http://kulinarniy.front.ru/sgulien1.htm

http://www.povarenok.ru/recipes/tag/1058/

Ei kommentteja: