tiistai 22. joulukuuta 2009

Sitruunainen tomaatti-tonnikalapasta


Bongasin eilen Pastanjauhajien blogista reseptin Sitruunainen tonnikala-oliivipasta. Tein siitä tänään omanlaiseni version, ja herkullista tuli. Sitruunan kuori ja punainen chili sopivat todella hyvin yhteen ja yhdessä tonnikalapastaan. Oliivia olisi saanut olla omaan makuuni vähän vähemmän, vaikka suolaakaan en käyttänyt ollenkaan.

Sitruunainen tomaatti-tonnikalapasta


2 tölkkiä tonnikalaa tomaattikastikkeessa
reilu desi viipaloituja vähäsuolaisia Kalamata-oliiveja
tölkillinen vaaleita papuja tomaattiliemessä, valutettuna
noin puolikkaan sitruunan mehu
noin puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
1 tl punaista chilitahnaa
2 rkl extra virgin oliiviöljyä
ruismakaronia
mustapippuria päälle

Yhdistä isossa kulhossa tonnikala, viipaloidut oliivit, pavut, sitruunan mehu ynnä kuori ja punainen chilitahnat. Sekoita joukkoon 1 rkl oliiviöljyä.

Keitä pasta suuressa kattilassa al denteksi. Valuta lävikössä ja kippaa takaisin kattilaan. Lisää tonnikalaseos ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon vielä 1 rkl oliiviöljyä ja kuumenna.

Tarjoile tuoreen salaatin (esim. tomaatti, kurkku, rucola) ja patongin kanssa.


Suosittelen!

maanantai 21. joulukuuta 2009

Pastanjauhajalta lainattua: tonnikalapasta ja jouluinen lohivati

Surffailin netissä ruokasivuilla ja pari kokeilemisen arvoista reseptiä tarttui mukaan. Toinen on hyvänoloinen tonnikalapasta, toinen jouluinen lohiruoka.

Tonnikalapasta Pastanjauhannasta:
http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2009/04/tonnikalapastaa-taas-kerran-uudella.html

Resepti vaikuttaa muuten hyvältä, tulen kuitenkin mitä luultavimmin käyttämään tonnikalaa vedessä enkä ehkä lisää suolaa, ellei ole välttämätöntä. Ehkäpä ripaus aromaattia tai liraus kalakastiketta antaisi riittävän suolan ruokaan.

Toinenkin houkutteleva resepti löytyi Pastanjauhajalta:
http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2007/12/jouluisa-lohivati.html

Tämä lohiruoka tehnee ensiesiintymisensä meillä mahdollisesti jo joulupöydässä.

Lasimestarisilli

Lähdin joululomalle Pohjois-Karjalaan tänä vuonna ehkä normaalia hieman aikaisemmin eikä äiti ollut kerennyt tehdä minulle lasimestarisilliä mukaan. Joulu ei tule ilman lasimestaria! Näinpä siis Lisbe päätti ryhtyä toimeen. Äiti antoi meille ohjeet puhelimitse:

Lasimestarisilli

600 grammaa kokonaista silliä tai sillifilettä

liemi:
2 dl vettä
1 dl etikkaa
1 dl sokeria
2 neilikkaa
1 laakerinlehti
sinapinsiemeniä
maustepippureita

2 porkkanaa kiekkoina
1 sipuli renkaina

Liota sillejä 10 tuntia, huudo ne ja kuivaa. Keitä etikkaliemi (noin kymmenen minuuttia) ja kaada jäähtyneenä sillien, porkkanoiden ja sipulien päälle purkkiin. Laita purkki jääkaappiin 4-5 vuorokaudeksi, silloin sillit ovat parhaimmillaan. Kahden vuorokauden kylmässä olon jälkeen sillejä voi kuitenkin jo syödä. Silli säilyy noin pari viikkoa kylmässä säilytettynä.

Etikkaliemi tuoksuu jo keittiössä. Testataan sitten parin päivän kuluttua, miltä maistuu silli.

Netistä löytyy useita ohjeita Lasimestarille. Ne eivät ole ihan samanlaisia keskenään tai tämän kanssa, varioivat hieman muutaman aineksen osalta. Laitan tähän muutaman linkin vertailun vuoksi:

http://www.keittotaito.com/lasimestarin_silli.html

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/39857/Lasimestarin%20silli

http://lapanen.blogspot.com/2006/12/lasimestarin-silli.html


P.S. Näyttävät ihmiset käyttävän kyseisestä herkusta kahta erilaista kirjoitusasua: lasimestarin silli ja lasimestarisilli. Itselleni tutummalta tuntuu tuo lasimestarisilli, mutta yleisemmin käytössä näyttäisi olevan genetiivimuotoinen vaihtoehto. No, ei nimellä niin väliä, kun vain tiedämme mistä puhutaan. :)

perjantai 6. marraskuuta 2009

Oodi tomaatille: Uskomattoman helppo, hyvä ja monikäyttöinen tomaattikastike


Tomaatti on meillä yksi niistä raaka-aineista, jota rakastetaan - ja täten myös käytetään lähes raaka-aineen kuin raaka-aineen kanssa. Sitä syödään myös sellaisenaan. Vanhempieni luona vieraillessa ruokapöydässä on aina vihersalaatinkin lisäksi tarjolla yksi lautasellinen pelkkää tomaattia. Se on aseteltu suoraan Mikon lautasen viereen, koska Mikko on tunnustautunut perheen hartaimmaksi tomaattifaniksi. Tomaatti on kyllä varsin terveellinen lempiruoka ja käypänen, helppo välipala. Suosimme suomalaista tomaattia, luomu maistuu ehdottomasti parhaalta!

No, pitkän tomaattijohdannon jälkeen siirryn itse reseptiin:

Oodi tomaatille eli uskomattoman helppo, hyvä ja monikäyttöinen tomaattikastike


Näitä alla lueteltuja aineksia ei tarvitse kaikkia laittaa yhteen tomaattikastikkeeseen, voi valita mielensä mukaan ja kokeilla erilaisia kombinaatioita. Yksinkertaisimmillaan tomaattikastikkeen voi tehdä esimerkiksi lämmittämällä maustetun tomaattimurskan. Itse toki käytän lisäaineksia sen mukaan, mitä kaapeista löytyy ja mikä pääraaka-aineelle sopii.

Tomaattimurskaa. Meillä käytetään usein valkosipulilla maustettua, mutta marketin halvinkin laatu kelpaa.

Kevyttuorejuustoa jotakin lajia maun ja ruuan pääraaka-aineen mukaan. Kevytkerma taikka Creme Bonjour kelpaa myös. Eilen käytin kevytkermaa lohen tomaattikastikkeeseen, edellisellä kerralla tortellinit saivat kastikkeeseensa kuivatut tomaatit -tuorejuustoa. Tuorejuustoa voi laittaa vähän tai paljon, jälleen päätöksen voi tehdä maun - ja tietenkin tavoitellun kaloriasteen mukaan. Juusto/kerma ei toki ole välttämätön osa kastiketta, ja usein myös jätämmekin tomaattikastikkeen ihan tomaattikastikkeeksi.

Mausteita. Chili (myllystä) käy hyvin, samoin mustapippuri (myllystä). Valkosipuli on meillä ehdoton. Laiskottaessa käytän valmista valkosipulimurskaa tai valkosipulirouhetta myllystä. Usein tulee hivautettua jotain yrttiä (timjami, rosmariini, kirveli, basilika, oregano jne.) tai pippurista yrttiseosta sen mukaan, mitä makua tavoittelen tai mikä pääruoka-aineelle sopii. Lohelle meni sitruunapippuria ja pippurista yrttimaustetta.

Maustekastikkeita. Mausteitten lisäksi tai sijasta voi käyttää maustekastikkeita tai -tahnoja, kuten harissaa tai tabascoa. Meillä käytetään juurikin harissaa ja Heinzin Hot Sausea. En ole varma, saako Hot Sausea Suomesta, omamme on ostettu Egyptistä, jossa se on myös valmistettu. Kastike sisältää: Louisiana type red pepper, vinegar, salt, xanthan gum, paprika (E 160 c). Tämä kastike oli Egyptissä hieman vaatimattomamman ruuan pelastus ja hyväkin ruuan mainio mauste. Pullon loputtua täytyy yrittää metsästää jotain vastaavaa Suomesta tai lähteä käymään taas Egyptissä - voi miten ihana tekosyy matkustaa! Pesto, punainen tai vihreä, käy myös mainiosti tomaattikastikkeen maustamiseen. Lohelle sopii kumpikin, omasta mielestäni paremmin kuitenkin vihreä, joka on ehkä muutenkin suosikkini.

Sokeria. Tomaattikastikkeisiin suositellaan lisäämään jotain makeaa, vähän sokeria tai hunajaa tai vaikka ketsuppia, josta tulee myös makeutta. Näin kastikkeesta ei tule kitkerää.

Fondia. Joskus lurautan ihan hitusen, mutta vain hitusen, ettei tule liian suolaista. Pastalle sopii hyvin esimerkiksi vasikanfondi, joka on maustettu tomaatilla, basilikalla ja pinjansiemenillä. Kalafondi käy oikeastaan kaikkiin ruokiin. Mutta fondin voi huoletta jättää poiskin.

Kastikesuurustetta. Kastikesuurustekaan ei ole välttämättömyys, vaan sen käyttö riippuu ihan kastikkeen käyttötarkoituksesta; kuinka paksua siitä halutaan. Kermalla tehty kastike on sakeaa usein jo valmiiksi.

Sipulia
. Punasipulia tai sipulia voi hyvinkin laittaa, mutta monikaan tomaattikastike ei sitä vaadi taikka siitä edes hyödy maullisesti.

Mikä tässä on innovaatio? Se, että melkein mistä tahansa aineksista saa tomaattikastikkeen, jota voi käyttää lähes raaka-aineen kuin raaka-aineen kanssa.

Pilkon ruokaan usein tomaattikastikkeen päälle vielä tuoretta tomaattia tai lisään minitomaatteja. Tomaattipastakastikkeiden päälle tuoretomaatin lisäksi sopii juustoraasteet: edam, emmental tai parmesan. Ja pasta-annoksen kruunaa maullisesti sekä näöllisesti tuore basilika.

Tutustu tomaattiin: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tomaatti

No niin, nyt tuli nälkä. Mitähän sitä tänään keksisi? Huomisen ruuasta ei tarvitse huolehtia, se nautitaan jossain kivassa pietarilaisessa ravintolassa. <3

perjantai 30. lokakuuta 2009

Eräs lokakuinen lauantai-illallinen ala Mama


Etanat sinihomejuustolla


Etanat sinihomejuustolla ja patonki


Raejuustosalaatti


Entrecote medium-, punaviiniä ja pakastepötkelöperunat

Pasta frutti di mare e tonno


Inspiraation tehdä Frutti di mare -pastaa sain viime viikolla Mitä tänään syötäisiin -ohjelmasta. Lopulta en tosin noudattanut ohjetta kuin muodollisesti. Tässä oma versioni:

Pasta frutti di mare e tonno


Ainekset:
tagliatellea tahi jotain muuta pastaa
1 pussi (180 g) isoja katkarapuja (pakaste)
1 purkki (115 g) savustettuja simpukoita öljyssä
1-2 rkl simpukoiden öljyä
1 purkki simpukoita valkosipulivoissa
1 purkki tonnikalaa paloina vedessä
1 iso sipuli
2 purkkia (400 g) valkosipulista tomaattimurskaa
1/2 tl sokeria
mustapippuria
valkosipulia myllystä
chiliä myllystä
kuivattua luomubasilikaa

Annoksen päälle:
parmesaanirouhetta

Keitin pastan pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi, eli noin kahdeksan minuuttia.

Sulatin ja valutin katkaravut. Valutin savusimpukat ja säästin hieman öljyä sipulin paistamiseen. Sekoitin simpukat katkarapujen kanssa. Valkosipulivoissa olevat simpukat sekoitin myöhemmin sellaisenaan pannulle yhtä aikaa savusimpukoiden ja katkarapujen kanssa.

Hienonsin sipulin ja kuullotin sipulia simpukoiden öljyssä pari minuuttia. Kaadoin joukkoon tomaattimurskat sekä mausteet ja keitin vielä pari minuuttia. Lisäsin tonnikalan ja annoin kiehahtaa.

Seuraavaksi lisäsin katkaravut ja simpukat. Kuumensin, mutten enää keittänyt, etteivät katkaravut sitkistyisi.

Kasasin annoksen lautasille ja ripottelin päälle reilusti parmesaanirouhetta. Tarjosin raikkaan vihersalaatin kanssa. Hyvä punaviini kruunasi illallisen. Mahtavaa ruokaa!

Sen verran parannan seuraavalla kerralla reseptiä, etten käytä ollenkaan savustettuja simpukoita, vaan tavallisia. Savustetuista tulee mielestäni liian hallitseva maku ruokaan, vaikka tässä kastikkeessa käytettiin muitakin vahvoja makuja, kuten valkosipulia ja chiliä.

Voisin lisätä kastikkeeseen mukaan myös mustekalaa. Siinä olisi pastojen pasta! Myös punasipuli renkaina sopisi kastikkeeseen. Vaihtoehtoisesti vaikka oliivitkin. Tai sekä että. Variaatioita on vaikka millä mitalla, ja aina tulee hyvää!

tiistai 27. lokakuuta 2009

Paistetut muikut ja raikas kermaviilikastike


Yllä valmis muikkuannos, alla peratut muikut odottamassa pannulle pääsyä.


Olemme niin ihastuneita muikkuihin - terveydellisistä sekä ekologisista syistä - joten pakko on nyt opetella kokkaamaan muikkuja. Perkaaminen on yksi ongelma, ehkä ainoa jopa. Netistä löytyy ohjeita paistamiseen kyllä, mutta ei juuri perkaamiseen. Tässä perkaamistoimenpiteet:

Kiskoin pieniltä muikuilta pään irti, jolloin lähtivät samalla vetäisyllä myös sisukset pään mukana. Isommilta ajoin veitselllä auki rakosta mahaan ja otin kaiken pois, lähtivät siinä mäditkin, jotka tuntuvat joissain ruokapaikoissa kyllä jättävän. Neulamuikuista ei tarvitse ottaa mitään pois. Huuhtelin kalat huolellisesti ennen leivittämistä.

Leivittäminen sujui pyörittelemällä kaikki kalat reilussa määrässä maustettua ruisjauhoa. Ja sitten vaan pannulle! Paistoin sen aikaa, että muikut ruskistuivat, eli muutaman minuutin molemmin puolin. Tuo määrä muikkuja mahtui yhdellä kerralla pannulle.

Paistetut muikut ja raikas kermaviilikastike

Muikkujen leivittämiseen:
luomuruisjauhoa
kalamaustetta
aromaattia
valkopippuria
mustapippuria

kermaviilikastike muikkujen päälle:

kevytkermaviiliä
pippurista yrttimaustetta
valkosipulia myllystä
sitruunamehua
hunajaa

voita paistamiseen

Ihan tätä varten ostin ensimmäistä kertaa elämässäni voita, kuitenkin sellaista, jossa ei ole suolaa. Rasvatonta tai kevytvoita en löytänyt. ;) :D

Muikkujen kanssa tarjosimme salaattia, joka koostui jäävuorisalaatista, tomaatista, kurkusta ja rucolasta. Kermaviilikastike kävi mainiosti myös salaatille. Tarjolla oli lisäksi venäläistä suolakurkkua sekä sitruunaviipale, jota käytettiinkin ahkerasti muikuille.

Hyvää oli. Tosin perkaamiseen käytettyyn aikaan verrattuna annos oli kovin pieni.

keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Brunssilla luonnon helmassa

Retkeilimme kauniina syyskuisena viikonloppuna Kyläniemen Rastinniemessä. Grillailun ja nuotiolla paistamisen ohella nautimme tuhdin brunssin, johon kuului tonnikalasalaatin ja leipien lisäksi muita, pieniä herkkupaloja.


Aurinko paistoi ja ruoka maistui ulkona luonnon helmassa. Kyllä meidän kelpasi. :)


Herkulliseen tonnikalasalaattiin tonnikalan (paloina vedessä), tomaatin, kurkun ja jäävuorisalaatin lisäksi laitoimme tällä kertaa hieman punasipulia, suolakurkkua ja pippuria. Salaatin päälle lurautetaan ehdottomasti aina kun mahdollista Öljypuun vahva valkosipuli -salaattikastiketta, kuten tälläkin kertaa.

Vaihtoehtoisesti tonnikalasalaattiin sopii hyvin myös keitetyt perunat, punasipuli ja yrttimauste (ilman suolaa). Purjo on myös hyvä vaihtoehto punasipulille. Yrttimauste käy salaattiin kuin salaattiin, samoin kuin Öljypuun kastike. <3

tiistai 7. heinäkuuta 2009

Surimisalaatti by Mama

Eilisellä illallisella alkusalaattina oli surimisalaatti. Salaatti oli oikeastaan Maman versio Ruoka-Pirkan Caesar-perunasalaatista. Hyvvää oli! Suosittelen!

Caesar-perunasalaatin ohje löytyy Mitä tänään syötäisiin -ohjelman sivuilta, mutta lykkään sen myös tähän (sen verran muokattuna, kun makuhermoni kertoivat/tiedän eilisestä salaatista):

Caesar-perunasalaatti surimilla

1 prk (200 g) kevytkermaviiliä
3 anjovisfileetä
1 rkl sinappia
1/2 dl kevätsipulin vartta hienonnettuna
1 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 kg uusia perunoita keitettynä

Lisäksi:
1 ruukku rucolaa
1 paketti surimipuikkoja
1 pieni punasipuli
1 sitruuna
1 tomaatti
jäävuorisalaattia

1. Sekoita kermaviili, hienonnetut anjovikset, sinappi, kevätsipuli ja sitruunanmehu keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla.

2. Kuori uudet perunat halutessasi. Viipaloi perunat. Sekoita kastike perunoiden joukkoon.

3. Levitä rucola ja jäävuorisalaatti vadille. Nostele perunat päälle. Levitä perunoiden päälle surimipuikkoja palasina. Levitä pinnalle vielä punasipulirenkaita. Koristele sitruunan lohkoilla ja tomaatilla.

sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

Vitello tonnato (ilman vitelloa)


Tällä kertaa käytimme naudan sijasta possun sisäfilettä. Resepti oli jokseenkin tällainen:

Vitello tonnato possun sisäfileestä
iso satsi

kastike:
2 tölkkiä tonnikalaa
3 janssonin filettä
kevyttä majoneesia pari desiä
sitruunamehua
pippuria myllystä
lihan keittolientä

Sekoitin kaikki ainekset kulhossa keskenään. Janssonit tilsin ihan pieniksi, ettei tule sattumia.

liha:
Mama keitti lihan (ehkä jotain 700 grammaa) kasvisliemessä, jonka koostumusta en ihan tunne, kun en ollut paikalla keittelyn tapahtuessa. Sen tiedän, että keittovedessä oli ainakin suolaa, porkkanaa, sipulia, valkosipulia, laakerinlehti.

päälle:
kapriksia pari lusikallista (maun mukaan)
kolme pientä suolakurkkua pilkottuna

Kesä ja kärpäset - eiku grillausta by Mama

lauantai 16. toukokuuta 2009

Lohinyytit grillissä

Satuin eilen telkun ääreen, kun Aki Wahlman kertoi, mitä tänään syötäisiin: sipulisia lohinyyttejä. Ja sittenhän sitä syötiin. Tätä Akin apinointia on viime aikoina sattunut meillä hälyttävän usein. Akilla kun on herkullisia ja helppoja reseptejä. Aki tosin tekee ruuat aina viidessä minuutissa, mutta kyllä meillä kotona aina hieman kauemmin menee ;)

Lohinyytit (mukaellen Aki Wahlmania)
kahdelle

kaksi kourallista tuoretta kirjolohifileetä leikeltynä palasiksi
noin 15 sentin pätkylä purjoa
4 keitettyä perunaa paloina
aromisuolaa vähän
mustapippuria myllystä
sitruunapippuria
pari ruokalusikallista ruohosipulituorejuustoa

lisäksi: alumiinifoliota

Poistin kirjolohesta ruodot sekä nahan ja kuutioin kalan. Huuhdoin halkaistun purjon ja paloittelin sen. Tai no, se purjon käsittelijä oli oikeasti kyllä Mikko. Paloittelin keitetyt perunat.

Katkaisin foliosta kaksi reilua palaa. Jaoin perunat ja purjot folioiden päälle. Maustoin aromisuolalla, sitruunapippurilla ja mustapippurilla.

Lisäsin kalapalat ja pari nokaretta tuorejuustoa nyyttien päälle ja suljin nyytit.

Grillasin meidän pienessä sähkögrillissä noin 15 minuuttia. Kurkistin ennen tarjoilua nyytteihin ja tarkistin kalan tarpeeksi mediumiksi. Tarjosin vihreän salaatin kanssa.

Nam nam! Kyllä kelpasi nauttia herkut parvekkeella ilta-auringon paisteessa hyvän punaviinin kera.

torstai 30. huhtikuuta 2009

Uuniperunat tonnikalatäytteellä

Innostuimme eilen kokkailemaan uuniperunoita tonnikalatäytteellä. Ruoka on todella yksinkertainen tehdä: muutama raaka-aine sekaisin keskenään, perunat viihtyvät itsekseen uunissa ja eikun pöytään! Erittäin hyvää!

Uuniperunat tonnikalatäytteellä
sopivan iso satsi kahdelle pääruuaksi

4 isohkoa perunaa
2 purkkia tonnikalaa paloina vedessä
2 tomaattia
1 punasipuli
½ purkkia kevyttä valkosipulituorejuustoa
sitruunapippuria

Pesin perunat huolella, pistelin niihin haarukalla reikiä ja laitoin 200-asteiseen uuniin tunniksi. Mikko pilkkoi sipulit ja tomaatit. Sekoitin tonnikalat, sipulit, tomaatit, tuorejuustot ja sitruunapippurin tahnaksi. Tunnin kuluttua otimme perunat uunista, leikkasimme niihin pitkät viillot, puristimme perunoita auki viiltojen kohdilta ja lastasimme täytteen perunoille. Ruoka tarjoiltiin vihreän salaatin kera.

Taivaallisen hyvää! Edullistakin, ja ei edes kovin epäterveellistä. Suosittelen!

sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Juustoinen paratiisi ja tonnoviettelys



Салат из сыра с добавлением яблока, маринованного огурчика и хрустящих гренок с оливковым майонезом.

Meillä tähän tulee vielä raikkauden lisäämiseksi tuorekurkkua. Majoneesin tilalla voi käyttää kevytkermaviiliä. Muuten mennään yleensä tuon yllä olevan ohjeen mukaan, joka on Pietarissa sijaitsevan ravintola Hameleonin annos Сырный рай, Juustoinen paratiisi.

lauantai 14. maaliskuuta 2009

Venäläinen zakuskapöytä


Kävimme eilen Kauppakadun Nesteellä. Tein melkoisia löytöjä: aidolla venäläisellä reseptillä valmistettuja suolakurkkuja ja hapankaalia sekä savustettua kilohailia tomaattikastikeessa. Siitä se homma sitten läks!

"Köyhtyy saap, muttei laihtuu ;)"

Zakuskapöytä

Sinappisilliä
savustettua kilohailia tomaattikastikkeessa
graavilohta sitruunapippurilla
yrttisiä kananmunan puolikkaita
etikkapunajuurta
venäläistä hapankaalia
venäläisiä suolakurkkuja
pepperonileikettä
keittokinkkua
savupalvikinkkua
salviapossua
pääkaupunkisalaattia
smetanaa
reilua hunajaa
mausteista kevytkermaviiliä
värikkäitä kasviksia
juustoa
kanalevitettä
vihreää salaattia sinappi-valkosipulikastikkeella
mustaa leipää
kovaa tummaa kuituleipää
kauraleipää
vettä kristallilaseista
ja miedosti myös vodkaa palanpainikkeeksi :)
Ruki vverh musiikkina :D

lauantai 7. maaliskuuta 2009

Red devil - jauhelihakastike pikantilla punajuurella

Arkistojen kätköistä löytyi näinkin rumia ruokakuvia. Itse ruokakin on aika rumaa, mutta lisäksi lautanen on vielä perunatörkyinen.

Reseptiä en tarkalleen muista, mutta kyseessä on jauhelihakastike, johon tuli ainakin pötköllinen punajuurisosetta, salaattijuustokuutioita ja suolakurkkua. Hyväähän se oli kaikesta huolimatta :)

Maman jauhelihapasta

Eilen saimme herkutella Maman tekemällä jauhelihapastalla. Nam nam, maku oli kohdallaan, ja näköäkin piisaa :)

Huippuherkku - pastasalaatti tonnikalasta ja pavuista

Selailin pastaruokakirjaa nimeltä Aglio & olio, ja sain inspiraation seuraavanlaiseen yksinkertaiseen ja helppoon herkkuun:

Huippuherkku - pastasalaatti tonnikalasta ja pavuista

2 purkillista tonnikalaa (paloina vedessä)
1 purkillinen valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
täysjyväpastaa
1 iso punasipuli
oliiviöljyä
sitruunamehua
mustapippuria
sitruunapippuria
tuoretta basilikaa
parmesaaniraastetta

Keitin pastan. Sekoitin joukkoon tonnikalat, pavut, öljyn ja ohuiksi siipaleiksi pilkotun punasipulin. Laitoin sekaan reilusti sitruunamehua, mustapippuria myllystä, sitruunapippuria, ja päälle parmesanraastetta ja tuoretta basilikaa.

Valmistuu nopeasti ja ai miten on hyvää!

lauantai 21. helmikuuta 2009

Perunafocaccia


Luin perunafocaccian ohjeen jostain ruokalehdestä, löytyy näköjään netistäkin. Ohje menee suunnilleen näin:

Perunafocaccia
1 uunivuoka

Taikina:
1,5 dl vettä

0,5 tl suolaa

5 dl vehnäjauhoja

1 pussi (tai vajaakin riittää) kuivahiivaa

2 tl hunajaa

alle 0,5 dl oliiviöljyä



Päälle:
5 iso perunaa

2 rkl oliiviöljyä paistamiseen

Basilikaöljy:

0,5 yksikyntistä valkosipulinkynttä

0,5 dl oliiviöljyä

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita jauhot, kuivahiiva ja suola keskenään. Alusta erissä veteen. Lisää hunaja ja oliiviöljy. Anna taikinan kohota noin 45 minuuttia.

Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi. Paista pannulla oliiviöljyssä kypsiksi ja kullanruskeiksi.

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet oliiviöljyn joukkoon. Hienonna basilika sekaan, mausta suolalla. Sekoita vaikka sauvasekoittimella, jos siltä tuntuu. Itsestäni tuntui :)

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Lado perunaviipaleet pohjalle. Levitä päälle tasaisesti basilikaöljyä. Kypsennä uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Nam, nam. Rapeapohjaista ja herkullista!

perjantai 13. helmikuuta 2009

Biisonipiffit herkkusienikastikkeella

Vau, eilinen illallinen oli kyllä super! Ostetiin ekaa kertaa biisonin pihvit, onnistuivat mainiosti.

Biisonia herkkusienikastikkeella
kahdelle

2 biisonipihviä
cayennepippuria
valkosipulirouhetta
0,5 purkkia Creme Bonjouria 13 %, valkosipuli & yrtit
20 herkkusientä
soijakastiketta
rypsiöljyä

Paloittelin herkkusienet ja paistoin pannulla öljyssä. Lisäsin hieman soijakastiketta ja valkosipulirouhetta herkkusienille. Seuraavaksi heitin pannulle pihvit, joiden päälle caynnepippuria. Ruskistin pihvit nopeasti kuumalla pannulla ja lisäsin Creme Bonjourin. Annoin hautua aivan hetken, että pihvien kypsyysaste oli medium-, heikompia olisi huimannut lihan raakuus.

Tarjosin tuoresalaatin, lohkoperunoiden ja mozzarellatikkujen kanssa. Aivan makuhermoja hivelevä ruoka! Biisonin lihan todella maistuu villiltä, riistalta, ei "takuumurealta" kuten kaupan pihviliha.

Eineksistä: Tagliatelle Tonno

Lähikaupan alesta irtosi TiFood AB -merkkinen Minute Meal Tagliatelle Tonno -valmisruoka puoleen hintaan. Rasvaa ruuassa on vain 2 %. Se ei sisällä säilöntäaineita, väriaineita eikä aromivahventeita - ja ei silti vaadi kylmäsäilytystä. Hyvältä kuulostaa. Ja yllätys yllätys, makukin oli valmisruuaksi oikein bueno!

Harmillista on, että normaalihintaisena annos on melko kallis verrattuna kylmälaarin valmispastoihin. Tosin maullaan tämä pesee maistamani kylmäaltaan pastat mennen tullen. Ruuassa maistuu jopa valkosipuli! :)

Suosittelen. Itse meinaan hankkia tuota yliopistolle huoneeseeni säilöön kiirepäivän varalle.

sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Teriyaki-lohi


Tää resepti on alun perin muistaakseni jostain keittokirjasta. Nyt näin sen lehdessä, ja innostuin tekemään. Yksinkertaista ja hyvää!

Teriyaki-lohi
neljälle

merilohifilee
1 dl teriyaki-kastiketta
2 rkl vettä
1–2 rkl sokeria

Nypi lohifileestä selkäruodot. Leikkaa nahka pois. Leikkaa annospaloiksi.

Lämmitä teriyaki-kastiketta liedellä kattilassa ja lisää siihen sokeri sekä tilkka vettä.

Pyöritä lohi kastikkeessa ja laita palat 175-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi. Sivele välillä kastikkeella.

Ota uunista ja sivele taas kastikkella ennen tarjoilua.

Salaatin asettelu by Mikko :)

lauantai 7. helmikuuta 2009

Valkosipulinen etanapannu


Olen tutkiskellut erilaisia etanaohjeita netistä. Tällaisen sitten itse tein:

Tanjan etanapannu
kahdelle alkupalaksi

12 kpl etanoita
puolikas nippu persiljaa/rucolaa/muita tuoreita yrttejä (kuten timjamia, basilikaa, rosmariinia)
sitruunamehua
kuivaa valkoviiniä
reilusti valkosipulia/valkosipulimurskaa
puolikas sipuli
parmesaania reilusti
valkosipulivoita
öljyä
mustapippuria

Huuhtele etanat huolellisesti. Pilko sipuli ja kuullota sitä pannulla. Lisää pannulle sipulien sekaan etanat, valkoviiniä, valkosipulia ja valkosipulivoi. Anna hautua hetki.

Raasta parmesaani. Laita sitruunamehu, mustapippuri ja pilkottu persilja raasteen sekaan. Lisää sitten soseen sekaan pannulta kaikki muu paitsi etanat. Sekoita sauvasekoittimella.

Laita etanat etanapannuihin, päälle sose.

Laita etanapannut uuniin 250 asteeseen noin kymmeneksi minuutiksi, kunnes sose kiehuu. Tarjoile kuumana pantongin kanssa. Yleisesti suositellaan valkoviiniä etanoiden seuraksi, mutta punaviini sopii myös hyvin.

Simpukka-serranovartaat


Glorian ruoka & viini innoitti simpukka-serranovartaiden tekoon:

Simpukka-serranovartaat
kahdelle alkupalaksi

noin 10 simpukkaa
noin 5 viipaletta serranokinkkua
sitruunamehua
oliiviöljyä
tuoretta timjamia
mustapippuria

Laita simpukat kulhoon. Lisää sitruunamehu, öljy ja timjami. Sekoita. Mausta mustapippurilla. Halkaise kinkkuviipaleet pitkittäin, ja kääri viipaleet simpukoiden ympärille. Hyvin pieniä simpukoita mahtuu kaksikin yhden viipaleen sisään. Kiinnitä coctailtikuilla. Paista vartaita öljyssä 3-4 minuuttia molemmin puolin. Nams!

perjantai 6. helmikuuta 2009

Tanja teki elämänsä ensimmäiset lihapullat: Peppen italialaiset lihapullat Roccoa mukaellen

Polpette di Peppe

Otin hieman mallia Roccon Maku vie Italiaan ohjelmasta. Eli lihapullia tein italiaiseen tapaan omin sovituksin.

Italialaiset lihapullat
3-4 syöjälle

1/2 kuppia rusinoita
400g naudanjauhelihaa
4 isoa basilikanlehteä, hyvin silputtuna
2 munaa
80g valkosipulipatonkia, kannikka poistettuna
1/2 kuppia rasvatonta maitoa
1/2 kuppi raastettua parmesaanijuustoa
valkosipulimurskaa jonniin verran
aromisuolaa ja mustapippuria myllystä maustamiseen
Pasta basilico -maustetta
hieman neitsytoliiviöljyä
1 pieni punasipuli, pilkottuna
4 kuppia tomaattisosetta
1 kuppia punaviiniä

Tee näin:

- Sekoita kulhossa jauhelihat, rusinat, basilika, parmesaanijuusto, valkosipulimurska, aromisuola ja mustapippuri.

- Imeytä maitoa leipään.

- Riko leipämössö pieniksi palasiksi kulhoon.

- Lisää munat ja sekoita kunnes ainekset ovat sekoittuneet yhteinäisiksi.

- Pyöritä taikunasta golfpallon kokoisia palloja.

- Lämmitä neitsytoliiviöljy isossa paistinpannussa ja paista pilkottuja punasipuleita kunnes ne kuullottuvat.

- Lisää punaviini ja tomaattisose ja kiehauta seos.

- Lisää lihapullat pannulle ja annan paistua keskilämmöllä 30 minuuttia.

- Kuivaksi meni, lisäsin omenalla maustettua vishyä paiston loppuvaiheessa.

Nauti tumman spagetin ja vihreän salaatin kanssa. Italialaisen pastan kanssa ei syödä leipää, usein ei myöskään salaattia, mutta meillä syödään aina salaattia ruuan kanssa.

perjantai 23. tammikuuta 2009

Kuorrutettu mausteinen uunilenkki

1 pkt kevyttä lenkkimakkaraa
1 sipuli
2 tomaattia
mustapippuria myllystä
yrttimaustetta

kuorrutus:
2 dl kevyttä Edam-juustoraastetta
3 rkl Creme Bonjour (13%, valkosipuli-yrtit)
pari truuttausta sinappia
tilkka maitoa

Halkaise makkara ja laita puolikkaat uunivuokaan. Ripottele yrttimaustetta makkaroille. Leikkaa sipuli ja tomaatit viipaleiksi ja lado ne kerroksittain makkaran päälle. Rouhaise pinnalle mustapippuria myllystä. Sekoita juustoraaste, Creme Bonjour, sinappi sekä maito keskenään ja levitä seos makkaroiden päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoile raikkaan vihersalaatin kera.

*Mikon ruokatoive ulkomaanmatkan jälkeen :)