torstai 18. marraskuuta 2010

Giouvetsi, kreikkalainen liha-makaronipata

Giouvetsi
Kreikka-ruokainnostukseni vallassa päädyin kokkailemaan kreikkalaista liha-makaronipataa, jota kutsutaan nimellä giouvetsi (juvetsi). Otin mallia netistä muutamastakin paikasta. Laitan linkit tekstini loppuun.

Giouvetsi
4 hengelle

400 g naudan paistisuikaleita
iso sipuli
2 yksikyntistä valkosipulia
1 purkki valkosipulimaustettua tomaattimurskaa
hunajaa
1 dl oliiviöljyä
1 dl punaviiniä
kanelitanko
2 laakerilehteä
aromisuolaa
mustapippuria
timjamia
makaronia
vettä
pinnalle: edam-raastetta ja cheddar-juustoa

Herkkuillallinen

Otin lihan huoneenlämpöön noin tuntia ennen ruuan valmistusta. Laitoin uunin kuumenemaan 175 asteeseen. Ruskistin lihasuikaleet öljyssä, latasin uunipataan, maustoin aromisuolalla ja mustapippurilla (myllystä). Pyöräytin pannulla silputun sipulin ja valkosipulin ja lisäsin ne lihojen päälle pataan. Kaadoin pataan lihojen päälle oliiviöljyä ja punaviiniä. Lisäsin pataan kanelitangon, laakerinlehdet ja kaadoin päälle tomaattimurskan ja vettä. Maustoin mustapippurilla ja timjamilla. Haudutin uunissa kannen alla noin 1,5 tuntia. Hämmentelin muutaman kerran ja tarkistin, että nestettä on riittävästi. Lisäsin pastan ja kiehuvan veden ja haudutin vielä noin 30 minuuttia kannen alla, sekoitin haudutusaikana muutaman kerran. Lisäsin pataan juustoraasteet ja laitoin uuniin hetkeksi, että juustot sulivat.

Ruoka oli tavattoman herkullista. Annoksesta riitti kahdelle kaksi ruokailukertaa, vaikka paljon tulikin syötyä erityisesti ensimmäisellä kerralla, kun oli niin mahdottoman maukasta. Ruuan tarjoilin feta-salaatin ja punaviinin kera. Tulee tehtyä varmasti toistekin, vaikka kärsivällinen ruuan kanssa saa olla, kun sillä kestää niin kauan uunissa. Mutta koko kämpässä leijuu huumaava tuoksu koko ruuan hautumisen ajan. Omm nom nom!

Yeia sas - to your health!

Giouvetsistä kirjoittavat muun muassa:
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Giouvetsi
One Man’s Blog: http://onemansblog.com/2006/12/16/moschari-giouvetsi-greek-beef-and-orzo-casserole/
Kliivian keittiö: http://kliivia30.vuodatus.net/blog/1197800

Raikas salaatti

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pasta jota käytetään Kreikkalaisessa lihapadassa on RISONI-pasta. Vahinko vain että sitä saa vain Tallinnasta. No tietty voihan sitä olla jossain Stocmannillakin tms.

Tanja Karppinen kirjoitti...

Juu, ei ole kyseistä pastaa tarjolla meillä Lappeenrannassa. Pietari on lähempänä meitä kuin Tallinna, eiköhän sielläkin ole hyvät pastavalikoimat. Pitänee tutustua seuraavalla reissulla, joka tehtäneen jo tässä kuussa.

Anonyymi kirjoitti...

Sitä oikeanlaista pastaa saa esim. Mäntyharjun k-marketista ja monista muistakin kaupoista

Tanja Karppinen kirjoitti...

Kiitti vinkistä. Täytynee tutustua esim. K-markettien tarjontaan vähän tarkemmin. Ei ole aikaisemmin Risoni sattunut silmään, mutta en ole kovin tosissani etsinytkään, tavan pasta on passannut. Mutta jos Mäntyharjullakin on sitä "oikeaa" tarjolla, niin eiköhän nyt Lappeenrannassakin. :)

mapsu (www.safkablogi.fi) kirjoitti...

Huhhuh, näyttääpä hyvältä näin juustohullun silmin! Täytyypä laittaa korvan taakse.

Tanja Karppinen kirjoitti...

Mapsu, tämä juustohullun unelma! :D