Voi ihanuus, että onnistuin tekemään herkullista keittoa, georgialaista hartsoa! Vaikeaa se ei ollut, vaikka aikaa siihen vierähti ihan sen takia, että lihaa sai haudutella mureaksi ihan kelpo ajat. Ja näin tämä kokki soppansa hämmensi:
Hartso, georgialaisen keittion perinteisiä suosikkeja
Lampaan tai
naudan keittolihaa (400 grammaa)
Vettä (sopivasti, lihat peittoon ja reilusti ylikin)
Sipulia (2 kappaletta)
Valkosipulia (reilusti)
Luumua tai
aprikoosia (tuoretta tai kuivattua, pari desiä)
Riisiä tai ohraa (pari desiä)
Saksanpähkinöitä (desi)
Adzikaa, harissaa
tai muuta chili- tai chili-tomaatti-paprikatahnaa tai -murskaa, miksei ihan chilimaustetta
tai tuoretta chiliä (oman maun mukaan)
Tomaattia (yksi tai kaksi)
Tomaattimurskaa (tölkki tai kuutio)
Hunajaa
Khmeli suneli
-mausteseosta
Mustapippuria
Tuoretta korianteria
Leikkaa liha
palasiksi ja pyöräytä pannulla öljyssä niin, että ihan vähän tulee väriä
pintaan. Laita liha kattilaan veteen kiehumaan, ja kiehumisen alettua kunnolla,
kuori tarvittaessa vaahto pois. Laske lämpöä ja anna hautua tunti tai vaikka
puolitoista.
Leikkaa sipulit
ja valkosipulit ja laita pannulle öljyyn hetkeksi. Lisää joukkoon luumut,
riisit tai ohrat, murskatut saksanpähkinät. Tämä seos hurautetaan hautuneen
lihan ja lihaliemen joukkoon.
Samalla kattilaan lisätään adzikaa oman maun ja
adzikan vahvuuden mukaan. Meillä oli sen verran montaa sorttia adzikaa jääkaapissa, etten itse vaivautunut sitä valmistamaan. Näistä kolmesta (kuvassa alla) valitsin keskimmäisen, joka on ostettu Virosta. Ensimmäinen purkki on Venäjältä ja kolmas ihan niinkin eksoottisesta paikasta kuin K-lehmuksesta Lappeenrannan Kaukaalta. Tosin Suomessa myytävät adzikat ovat poikkeuksetta olleet liian paprikaisia minulle.
Mausta
keitto tässä vaiheessa myös khmeli sunelilla ja mustapippurilla. Joku tahtonee laittaa suolaakin, mutta
mielestäni sitä ei tarvita, tulee niin aromikas keitto ihan ilman. Anna kiehua miedolla
lämmöllä vartti tai puoli tuntia.
Seuraavaksi käytä
tomaatit ja tomaattimurska pikaisesti pannun kautta ja lisää ne keittoon. Lisää
myös hunaja. Anna kiehua kymmenen minuuttia.
Leikkaa
korianteri pieniksi ja lisää keittoon ihan lopussa tai tarjoiltaessa.
Korianteria laitetaan oman maun mukaan. Jos korianteri ei ole tuttu yrtti, sitä
kannattaa laittaa ensin vain vähän, se on melko voimakasta maultaan, ja jakaa
mielipiteitä rankasti.
Tämä oli
ensimmäinen hartso, jonka tein itse, ja uskomattoman hyvää tuli. Pitkän käytännön
– georgialaiset ravintolat – ja teorian – netti ja ruokakirjat – tutkimisen jälkeen
päädyin näihin ainesosiin. Suosittelen!
Joku varmaan
miettii, mistä khmeli suneli -mausteseosta saa. Omani olen ostanut Georgiasta, mutta
veikkaisin, että sitä saa myös ainakin Venäjältä ja Virosta, jossa georgialainen
keittiö on suosiossa. Saisikohan Helsingistä jostain etnisestä kaupasta?
Tosin tuntuvathan nuo ihmiset tekevän hartsoa ilman hkmeli suneliakin, muilla maustekombinaatioilla.
Wikipediasta löytyy
khmeli sunelin ainesosat, eli siitä sitten vaan mausteseosta tekemään ja
georgialaisia ruokia kokkailemaan:
"Khmeli suneli (Georgian: ხმელი სუნელი, literally "dried spices")
is a traditional Georgian spice mix. It is popular in Georgia and entire
Caucasus region.
Among the herbs and spices used in khmeli suneli are:
coriander, dill, basil, bay leaf, marjoram, blue fenugreek, parsley, safflower
or saffron, black pepper, celery, thyme, hyssop, mint, and hot pepper."
Myös adzikan erityisen noheva kokki valmistaa tietenkin itse. Wikipedia neuvoo siinäkin:
"Adjika
(georgiaksi: აჯიკა, venäjäksi: аджика, englanniksi: adjika) on georgialainen
maustekastike, joka sisältää yleensä ainakin punaista chiliä, valkosipulia,
suolaa ja erilaisia mausteita*, kuten korianterin lehtiä.
Reseptit voivat
vaihdella; osassa resepteistä mukana on myös tomaattia ja paprikaa. Adjikaa
käytetään georgialaisen keittiön lisäksi myös venäläisessä keittiössä.
Koostumukseltaan adjika muistuttaa hieman italialaista punaista pestoa."
*Ja tuohon kohtaan "erilaisia mausteita" lisäisin itse ainakin khmeli-sunelin ja/tai piparjuuren sekä kenties myös kanelin. Lisäksi adzikaan sopii mainiosti tomaattipyre. Ilman Kaukasuksen mausteita tai jotain erityismausteita adzika jää laimeksi, pelkäksi valkosipuliseksi paprikasalsaksi.
Tervetuloa kiehtovan ja herkullisen, suorastaan huumaavan georgialaisen keittiön lumoihin!
4 kommenttia:
Kuulostaa ihan minun suun mukaiselta. :)
Varmasti. Suu oikein muikistuu ihanasta makuelämyksestä tätä keittoa syödessä, heh.
Viimeistellessäni vaihtovuotta Venäjällä päätin googlettaa, mikä on se yrtti, joka tekee hartsoon sen omaleimaisen maun. Korianterihan se! Olisihan pitänyt arvata, että opiskelijoita tuetaan myös opintojen ulkopuolisissa asioissa. :)
Kiitos kommentista, Lassi. Kiva olla avuksi - myös opintojen ulkopuolisissa asioissa ;)
Lähetä kommentti