perjantai 6. marraskuuta 2009

Oodi tomaatille: Uskomattoman helppo, hyvä ja monikäyttöinen tomaattikastike


Tomaatti on meillä yksi niistä raaka-aineista, jota rakastetaan - ja täten myös käytetään lähes raaka-aineen kuin raaka-aineen kanssa. Sitä syödään myös sellaisenaan. Vanhempieni luona vieraillessa ruokapöydässä on aina vihersalaatinkin lisäksi tarjolla yksi lautasellinen pelkkää tomaattia. Se on aseteltu suoraan Mikon lautasen viereen, koska Mikko on tunnustautunut perheen hartaimmaksi tomaattifaniksi. Tomaatti on kyllä varsin terveellinen lempiruoka ja käypänen, helppo välipala. Suosimme suomalaista tomaattia, luomu maistuu ehdottomasti parhaalta!

No, pitkän tomaattijohdannon jälkeen siirryn itse reseptiin:

Oodi tomaatille eli uskomattoman helppo, hyvä ja monikäyttöinen tomaattikastike


Näitä alla lueteltuja aineksia ei tarvitse kaikkia laittaa yhteen tomaattikastikkeeseen, voi valita mielensä mukaan ja kokeilla erilaisia kombinaatioita. Yksinkertaisimmillaan tomaattikastikkeen voi tehdä esimerkiksi lämmittämällä maustetun tomaattimurskan. Itse toki käytän lisäaineksia sen mukaan, mitä kaapeista löytyy ja mikä pääraaka-aineelle sopii.

Tomaattimurskaa. Meillä käytetään usein valkosipulilla maustettua, mutta marketin halvinkin laatu kelpaa.

Kevyttuorejuustoa jotakin lajia maun ja ruuan pääraaka-aineen mukaan. Kevytkerma taikka Creme Bonjour kelpaa myös. Eilen käytin kevytkermaa lohen tomaattikastikkeeseen, edellisellä kerralla tortellinit saivat kastikkeeseensa kuivatut tomaatit -tuorejuustoa. Tuorejuustoa voi laittaa vähän tai paljon, jälleen päätöksen voi tehdä maun - ja tietenkin tavoitellun kaloriasteen mukaan. Juusto/kerma ei toki ole välttämätön osa kastiketta, ja usein myös jätämmekin tomaattikastikkeen ihan tomaattikastikkeeksi.

Mausteita. Chili (myllystä) käy hyvin, samoin mustapippuri (myllystä). Valkosipuli on meillä ehdoton. Laiskottaessa käytän valmista valkosipulimurskaa tai valkosipulirouhetta myllystä. Usein tulee hivautettua jotain yrttiä (timjami, rosmariini, kirveli, basilika, oregano jne.) tai pippurista yrttiseosta sen mukaan, mitä makua tavoittelen tai mikä pääruoka-aineelle sopii. Lohelle meni sitruunapippuria ja pippurista yrttimaustetta.

Maustekastikkeita. Mausteitten lisäksi tai sijasta voi käyttää maustekastikkeita tai -tahnoja, kuten harissaa tai tabascoa. Meillä käytetään juurikin harissaa ja Heinzin Hot Sausea. En ole varma, saako Hot Sausea Suomesta, omamme on ostettu Egyptistä, jossa se on myös valmistettu. Kastike sisältää: Louisiana type red pepper, vinegar, salt, xanthan gum, paprika (E 160 c). Tämä kastike oli Egyptissä hieman vaatimattomamman ruuan pelastus ja hyväkin ruuan mainio mauste. Pullon loputtua täytyy yrittää metsästää jotain vastaavaa Suomesta tai lähteä käymään taas Egyptissä - voi miten ihana tekosyy matkustaa! Pesto, punainen tai vihreä, käy myös mainiosti tomaattikastikkeen maustamiseen. Lohelle sopii kumpikin, omasta mielestäni paremmin kuitenkin vihreä, joka on ehkä muutenkin suosikkini.

Sokeria. Tomaattikastikkeisiin suositellaan lisäämään jotain makeaa, vähän sokeria tai hunajaa tai vaikka ketsuppia, josta tulee myös makeutta. Näin kastikkeesta ei tule kitkerää.

Fondia. Joskus lurautan ihan hitusen, mutta vain hitusen, ettei tule liian suolaista. Pastalle sopii hyvin esimerkiksi vasikanfondi, joka on maustettu tomaatilla, basilikalla ja pinjansiemenillä. Kalafondi käy oikeastaan kaikkiin ruokiin. Mutta fondin voi huoletta jättää poiskin.

Kastikesuurustetta. Kastikesuurustekaan ei ole välttämättömyys, vaan sen käyttö riippuu ihan kastikkeen käyttötarkoituksesta; kuinka paksua siitä halutaan. Kermalla tehty kastike on sakeaa usein jo valmiiksi.

Sipulia
. Punasipulia tai sipulia voi hyvinkin laittaa, mutta monikaan tomaattikastike ei sitä vaadi taikka siitä edes hyödy maullisesti.

Mikä tässä on innovaatio? Se, että melkein mistä tahansa aineksista saa tomaattikastikkeen, jota voi käyttää lähes raaka-aineen kuin raaka-aineen kanssa.

Pilkon ruokaan usein tomaattikastikkeen päälle vielä tuoretta tomaattia tai lisään minitomaatteja. Tomaattipastakastikkeiden päälle tuoretomaatin lisäksi sopii juustoraasteet: edam, emmental tai parmesan. Ja pasta-annoksen kruunaa maullisesti sekä näöllisesti tuore basilika.

Tutustu tomaattiin: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tomaatti

No niin, nyt tuli nälkä. Mitähän sitä tänään keksisi? Huomisen ruuasta ei tarvitse huolehtia, se nautitaan jossain kivassa pietarilaisessa ravintolassa. <3

Ei kommentteja: