maanantai 21. joulukuuta 2009

Lasimestarisilli

Lähdin joululomalle Pohjois-Karjalaan tänä vuonna ehkä normaalia hieman aikaisemmin eikä äiti ollut kerennyt tehdä minulle lasimestarisilliä mukaan. Joulu ei tule ilman lasimestaria! Näinpä siis Lisbe päätti ryhtyä toimeen. Äiti antoi meille ohjeet puhelimitse:

Lasimestarisilli

600 grammaa kokonaista silliä tai sillifilettä

liemi:
2 dl vettä
1 dl etikkaa
1 dl sokeria
2 neilikkaa
1 laakerinlehti
sinapinsiemeniä
maustepippureita

2 porkkanaa kiekkoina
1 sipuli renkaina

Liota sillejä 10 tuntia, huudo ne ja kuivaa. Keitä etikkaliemi (noin kymmenen minuuttia) ja kaada jäähtyneenä sillien, porkkanoiden ja sipulien päälle purkkiin. Laita purkki jääkaappiin 4-5 vuorokaudeksi, silloin sillit ovat parhaimmillaan. Kahden vuorokauden kylmässä olon jälkeen sillejä voi kuitenkin jo syödä. Silli säilyy noin pari viikkoa kylmässä säilytettynä.

Etikkaliemi tuoksuu jo keittiössä. Testataan sitten parin päivän kuluttua, miltä maistuu silli.

Netistä löytyy useita ohjeita Lasimestarille. Ne eivät ole ihan samanlaisia keskenään tai tämän kanssa, varioivat hieman muutaman aineksen osalta. Laitan tähän muutaman linkin vertailun vuoksi:

http://www.keittotaito.com/lasimestarin_silli.html

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/39857/Lasimestarin%20silli

http://lapanen.blogspot.com/2006/12/lasimestarin-silli.html


P.S. Näyttävät ihmiset käyttävän kyseisestä herkusta kahta erilaista kirjoitusasua: lasimestarin silli ja lasimestarisilli. Itselleni tutummalta tuntuu tuo lasimestarisilli, mutta yleisemmin käytössä näyttäisi olevan genetiivimuotoinen vaihtoehto. No, ei nimellä niin väliä, kun vain tiedämme mistä puhutaan. :)

1 kommentti:

Tanja kirjoitti...

Erinomaisen hyvää tuli! Juuri sellaista, kun kuuluu ollakin, suosittelen!