perjantai 29. joulukuuta 2017

Secret Santa ilahdutti



Anoppini ihanista jouluruuista aion kirjoittaa blogipostauksen, myös osa joululahjakirjoistani ansaitsee tulla esitellyiksi blogissani, mutta aivan ensimmäisenä haluan kiittää Starboxin Secret Santaa, ja omaa Secret Santaani.

Lahja nimettömänä vieraalta ihmiseltä, vaikkakin saman blogiyhteisön jäseneltä, on mielenkiintoinen jo ajatuksena, ja Secret Santa -konsepti oli minulle uusi, jännä kokemus.

Saamani lahja ilahdutti, se oli hauskasti kekseliäs – luulin saavani tyyliin ruokakirjan – ja erityisesti ajatuksella kirjoitettu kortti lämmitti sydäntäni.

Blogini perusteella Secret Santa pitää minua ennakkoluulottomana tyyppinä, josta on kiva kokeilla kaikkea uutta – ja vaikkei Starboxin blogini kovin henkilökohtainen olekaan, niin kyllähän sieltä on näköjään luettavissa, minkälainen tyyppi täällä kirjoittelee :)

Kiitos Secret Santani, pääsen taas ennakkoluulottomasti kokeilemaan jotain uutta; puhdistava graanaattiomenanaamio ja vegaaninen luomuraakasuklaa ovat uusia, toivottavasti miellyttäviä tuttavuuksia.

P.S. Saamassani lahjassa on paljon pinkkiä, ja epäilen, ettei Secret Santa kai blogini perusteella ole voinut tietää sen olevan mustan ohella lempivärini, mutta hyvin osui ;)

maanantai 18. joulukuuta 2017

Blöner


Kun kebabeista on testattu döner ja vöner, on aika testata blöner – "kebab" HK:n sinisestä :D Idea on hauska, mutta pakko tunnustaa, ettei ole omani. Iltalehdelle kunnia tästä.

Blöner-kebab
jäinen lenkkimakkara
pitaleipää/tortillaa
pari tomaattia viipaloituna
jäävuorisalaattia suikaloituna

Kebabkastike:
purkki tomaattipyreetä
desi vettä
desi tomaattimurskaa
reipas turaus sitruunamehua
reilusti valkosipulirouhetta myllystä
kuivattua oreganoa
hippunen sokeria
muutama pikkulusikallinen jauhettua juustokuminaa
muutama pikkulusikallinen chilijauhetta
muutama pikkulusikallinen inkiväärijauhetta
inkivääriuutetta

Sinappijogurtti:
turkkilaista jogurttia
ruokalusikallinen Dijon-sinappia

Ensin kannattaa pitää jäistä lenkkiä hetki lämpimän veden alla, niin kuori irtoaa helpommin.

Sitten höyläillään kuorettomasta jäisestä lenkistä makkaralastuja kuorimaveitsellä tai vaikka juustohöylällä. Meillä kuorimaveitsillä ei saatu juuri mitään aikaiseksi – no, yksi haava käteen – mutta juustohöylä toimi huomattavasti paremmin.



Seuraavaksi makkaralastut levitetään uunipellille leivinpaperin päälle ja paistetaan 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin kääntelemäänkin kerran paistamisen aikana, meiltä se unohtui. Lopuksi nostimme uunin lämmön 200 asteeseen vielä viideksi minuutiksi.




Makkaralastujen paistuessa teimme kebabkastikkeen, eli laitoimme kaikki kastikeainekset kattilaan ja annoimme kiehahtaa. Samalla sekoitimme myös sinappijukurtin omaan kulhoonsa.
Parinkymmenen minuutin kuluttua otimme makkaralastut uunista, laitoimme ne pataan kebabkastikkeen joukkoon ja sekoittelimme.




Lopuksi lämmitimme tortillat ja täytimme ne makkaralastuilla, tomaatilla, salaatilla ja sinappijogurtilla. Ja tadaa, HK:n blö on muuttunut blöneriksi, vieläpä yllättävän herkulliseksi sellaiseksi. Huomio: Makkarastahan voi saada hyvää ruokaa, makkaraa vähemmän diggaileva emäntäkin huokaa ;)


Alkuperäisen reseptin Mikko löysi Iltalehden sivuilta http://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/201712052200579125_rh.shtml, ja hyvä resepti onkin, mutta mehän emme tee mitään aivan reseptin mukaan, joten yllä oleva on omalla twistillämme. Tapani mukaan lisäsin reseptiin muun muassa sitruunaa ja inkivääriä, mausteitakin laitan aina enemmän kuin ohjeissa.


P.S. Alkuperäisessä reseptissä ruoka on nimetty blööneriksi, meillä se on kuitenkin blöner. Sopii paremmin rimpsuun döner, vöner, blöner.

sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Mainio marinadi saslikille



Ostimme perjantai-iltana härän ulkofileetä, ja Mikon ehdotus oli, että tehdään siitä saslikkia ja grillataan. No mikä jottei!

Palastelin lihan sopiviksi kuutioiksi, ja marinadi syntyi niistä aineksista, mitä kotoa löytyi. Melko sopivat ainekset löytyivätkin, marinadista tuli todella hyvää, kuten siis myös lopputuloksesta, saslikista, joka syötiin raikkaan salaatin kera.



Mainio marinadi saslikille


punaviinietikkaa,
inkivääriuutetta,
valkosipuliuutetta,
ketsuppia,
sitruunanmehua,
pippuria myllystä,
chiliä tai chilimaustetta,
namibialaista kapana-maustetta (tai jotain muuta grillausmaustetta tms.)

Hujautin marinadin ainekset suoraan lihapalojen päälle, sekoitin huolellisesti ja annoin lihan maustua marinadissa jonkun hetken, mutta aikaa ei ollut tuntitolkulla, ilta oli pitkällä ja nälkä kurni. Silti marinadi ehti loihtia lihaan saslikkimaisen, vivahteikkaan maun.

sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Leikkii avokadojen kanssa



Ostin pussillisen avokadoja ja testasin muutaman tavan valmistaa niitä kananmunien kanssa – Kuorttisen luomumunien tietysti. Näitä molempia raaka-aineita, munia ja avokadoja, kun nyt tunnutaan tässä maailmanajassa terveellisinä pidettävän.

Tein avokado-munapommeja sekä uuniavokadoa. Molemmat ovat oikein maukkaita ja yksinkertaisia tehdä.




Uuniavokado

Puolitin avokadot ja poistin kivet. Tässä kohtaa kannattaisi varmaan kovertaa kiven reikää vähän suuremmaksi, että muna mahtuisi paremmin, mutta minä en raaskinut, joten valkuaiset vähän valuivat avokadon yli.

Maustoin avokadoon rikkomani munat sitruunamehulla, inkiväärijauheella ja suolattomalla sitruunapippurilla. Laitoin puolikkaat sitten kulhoihin ja uuniin. Uunissa ne viihtyivät sen aikaa, että munat vähän jähmettyivät, mutta keltuaiset eivät kovettuneet. Juustoraaste sopisi varmasti myös avokadojen pintaan, mutta me nautimme avokadot ihan tuollaisinaan.





Avokado-munapommit

Puolitin ja kuorin avokadot, poistin kivet. Tällä kertaa koversin kivien reikiä hieman suuremmiksi kananmunia varten. Rikoin munat sitruunamehulla maustettuihin avokadon puolikkaisiin, laitoin toiset puolikkaat päälle ja kiedoin koko komeuden pekoniin. Pekonia en tosin kuvittele terveelliseksi, heh, mutta kerrankos sitä on ulkosuomalainen siskoni brunssilla ;)

Paistoin pommeja ensin pannulla, mutta laitoin ne sitten vielä hetkeksi uuniin, että sain pekonista varmasti kypsää. Avokado sen sijaan suojeli munia sen verran, että keltuaiset jäivät mukavasti lötköiksi. A vot!

Idean pommiin sain täältä: http://kohokohta.com/videot/avokado-muna-pekonipommi-taydellinen-aamupala-tassa/. Uuniavokado syntyi ikään kuin sivutuotteena, kun avokadoja ja munia piisasi.