lauantai 21. marraskuuta 2015

Kotoinen läskiloota

Tänään tuli tehtyä todellista vanhan ajan klassikkoruokaa, läskilootaa - mieheni tuntee kyseisen ruuan nimellä perunalaatikko, haha, ei meillä sellaisesta puhuttu.

Tarina alkaa siitä, kun kysyin iskältä, mitä ruokaa hänen eniten tekisi mieli, jos saisi mitä vaan, ja me tulisimme Mikon kanssa kokkaamaan. No, läskilootaahan se mieli teki, ja vieläpä niin perinteisellä reseptillä kuin vain mahdollista.

Valinta oli sinänsä vähän yllättävä, nimittäin isäni itse oli todella hyvä, kokeileva ja ajanhermolla oleva kokki. Meillä ei syöty perunamuusia, vaan muskottipähkinällä maustettua kukkakaalimuusia, ruuissa oli mifua ja soijarouhetta, tonnikalapasteijan maustoi chili.

Iskän chevre-kesäkurpitsakeittoa, kalaseljankaa tai uunikalaa ei ole voittanutta! Toisaalta äidin tekemistä ruuista yksi iskän suosikeista oli läskiloota.

Aina isäni ei päästänyt ”kyökkipiikaa” aivan näin helpolla. Kun annoin joululahjaksi vapaavalintaisen illallismenukortin, hänen tilauksensa oli: sienipasteijoita, borssikeittoa, saltimbocca alla romana ja jälkiruuaksi juustokakku.

Lupausta lunastaessa paloi tunti jos toinenkin ensin aineksia metsästäessä ja sitten pilkkoessa, keittäessä, leipoessa, väkertäessä, paistaessa, hyydyttäessä…

Mutta tällä kertaa mieli teki läskilootaa, ja tällaiset ainekset iskä halusi lootaan laitettavan:

noin kilo kiinteitä perunoita
reilu 500 grammaa possunkylkisiiivuja
kaksi isoa sipulia
punaista maitoa
3 munaa
aromaattia
pippuria myllystä
öljyä

Ja tällaiset ohjeet iskä antoi:

Perunat kuoritaan ja siivutetaan. Possunkylki leikellään noin sentin paloiksi. Sipuli pilkotaan renkaiksi. Munat sekoitetaan maitoon ja mukaan rouhitaan pippuria myllystä sekä ripotellaan vähän aromaattia. Vuoka öljytään.




Vuokaan ladotaan kerros perunasiivuja, kerros possua, kerros sipulia. Sitten jälleen perunakerros ja päällimmäiseksi possua, siis "läskikerros". Munamaito kaadetaan koko komeuden päälle juuri ennen uuniin laittamista.


Laitetaan 200-asteiseen uuniin. Annetaan olla noin tunti ja lasketaan sitten lämpö 150 asteeseeen. Annetaan olla vielä noin tunti, kunnes munamaito on imeytynyt.


Läskilootan kanssa ei kuulemma salaattia syödä, mutta suolakurkku sopii erinomaisesti. Todellakin.

Yksinkertaista ja yllättävän hyvää, maistuu lapsuudelta.



perjantai 2. lokakuuta 2015

Hito herkulline hampurilaiskastike ;)



Hampurilaiskastike, hito herkullinen sellane

Ainekset:
Kevyttä kermaviiliä
Thousand Island -salaattikastiketta
Öljypuun sinappisalaattikastiketta (vahva valkosipuli)
Pikku-Myyn ketsuppia
Valkosipulitahnaa
Texas Pete -chilikastiketta (valkosipuli)
Inkivääriä
Suolatonta sitruunapippuria
Hunajaa
Oreganoa

Mikko oli varannut mökille pulled pork -hampurilaistarvikkeet, mutta ei hampurilaiskastiketta, joten tämä kätevä emäntä pyöräytti sellaisen jääkaapissa olevista tarvikkeista. 

Ja tuli muuten niin hyvää, ettei valmiskastikkeella olisi ollut mitään jakoja tässä kisassa – mutta niinhän se tuppaa olemaan omatekoisten kanssa. Vaikkakin tämä omatekoinen, kermaviilipohjainen kastike sai makujansa paljolti valmiista kastikkeista sekä tietysti erilaisista mausteista, niin se vaan nyt sattui osumaan suoraan makuhermoihimme.

Ainesten suhteista en osaa sanoa tarkemmin, kannattaa maistella tehdessä ja laittaa suhteet oman maun mukaan.

Kuvaa ei huomattu illalla napata, mutta söin lounaaksi jämät, kuva on siis jämäburgerista.


sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Chilinen juustoviettelys


Synttäriviikonloppumme kunniaksi teimme pitkästä aikaa juustoviettelystä. Olemme tehneet sitä ennenkin, pari reseptiäkin blogistani jo löytyy, tässä uusin:

Chilinen juustoviettelys

Juustoa
Vihreää omenaa

Suolakurkkua (napakoita irtomyynnistä)

Kastike:
Öljypuun majoneesia
Kevyttä kermaviiliä
Tuoretta valkosipulia silputtuna
Sitruunamehua
Chiliä myllystä
Mustapippuria myllystä

Päälle:
Kurkkua
Tummaa leipää (pannulla rasvassa paistettuna ja jäähdytettynä)
Tuoretta timjamia

Kuutioi juusto, omena sekä suolakurkku ja sekoita ne keskenään kulhossa. Sekoita myös kastikkeen ainekset keskenään ja kaada kastike juuri kuutioimasi kulhossa olevan setin päälle. Tämän ns. juustoviettelyksen pohjan voi nyt laittaa kylmään maustumaan ja valmistaa "salaatin" päällykset.



Leikkaa tumma leipä kuutioiksi ja paista pannulla rasvassa. Jätä leipäpalat jäähtymään. Kuutioi tuorekurkku ja pilko timjamia.



Kun viettelys on maustunut jääkaapissa jonkin aikaa ja leipäpalat ovat jäähtyneet, voi salaatin kasata tarjoiluastiohin. Alle itse viettelys, päälle tuorekurkkua, paistettuja leipäpaloja sekä runsaasti tuoretta timjamia. Ja sitten koko komeus pöytään nautittavaksi!


Voimme suositella herkkuhetkiin!

Alkuperäisen juustoviettelyksen (сырный рай = juustoinen paratiisi) olen bongannut jo edesmenneen pietarilaisen Cafe Hameleonin listalta, tässä siitä juttua

P.S. Kun leipäpaloja ja tuorekurkkua ei sekoita mukaan viettelykseen kuin vasta tarjoiluvaiheessa, toimii juustoviettelys moitteetta vielä vaikka seuraavanakin päivänä, hyvin jääkaapissa maustuneena. Leipä on tarjottaessa vielä rapeaa ja tuorekurkku ei ole päässsyt vetistämään salaattia. Juusto pehmenee yön yli, mutta se ei makua haittaa.

perjantai 15. toukokuuta 2015

Tuoretta tilliä tonnikalapitsaan, todellakin!


Tuoretta tilliä tonnopitsaan! Mikkokin tykkäsi - joskin mainitsi maun hieman pervoksi.

Söin joitain vuosia sitten Latviassa tonnikalapitsaa, jossa oli runsaasti tilliä. Vihdoin kokeilin itse kotona, että oliko se vaan todella hyvä pitsa muuten, vai toimiiko tilli todellakin pitsassa. Ja sehän toimii!

Aika paljon matkustavana ja pitsaakin silloin tällöin maistelevana voin sanoa, että ensimmäinen ja ainoa kerta, kun tonnikalapitsassa on ollut tilliä, ainakaan havaittavissa määrin, on ollut tuolloin mainitsemallani kerralla Latviassa. Tästä lähtien sitä on AINA kotitekoisessa tonnikalapitsassani. Nyt kyllä alkavat vaatimukseni pitsalle hiljalleen olla sellaiset, ettei missään enää voi saada parempaa pitsaa kuin kotona. :D

Täydelliseen tonnikalapitsaan tulee siis suunnilleen tällaisia aineksia:

hyvä, hieman paksuhko pohja
chilillä ja valkosipulilla maustettu tomaattikastike, jossa ripaus LUT:n hunajaa
eettisesti kalastettua tonnikalaa purkista (vedessä)
tuoretta tomaattia
ananasta
vähärasvaista fetaa
suolakurkkua
(aurinkokuivattua tomaattia, ehkä)
valkosipulia
mozzarellaa ja emmentaalia
suolatonta sitruunapippuria
Öljypuun valkosipulimajoneesia muutama tilkka
TILLIÄ

Päälle paistamisen jälkeen:
taas TILLIÄ
ja Öljypuun valkosipulimajoneesia muutama tilkka
sekä vahvaa Texas Pete -kastiketta, valkosipulista totta kai
mustapippuria myllystä
tuoretta tomaattia
oreganoa
ja hitunen juustoa vielä

Tästä ei pitsa parane, voin luvata :)

P.S. Ainakin tiedän, mitä teen siskolleni illalliseksi, kun seuraavan kerran ollaan meillä.

sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Vadelmainen korvapuustipuuro




Vaikka en ole pullan ylin ystävä, tuore korvapuusti maistuu. Olen jopa leiponut korvapuusteja joskus itsekin. Kun näin korvapuustipuuron reseptin, oli selvää, että sitä meillä testataan. Sen verran hyvää se sitten olikin, että nyt on herkuteltu vadelmaisella korvapuustipuurolla jo kaksi kertaa. Todella makea herkku on kuitenkin kyseessä, ettei ihan aamupalapuurosta mene, vaan ihan vain harvoihin herkkuhetkiin ;)
Vadelmainen korvapuustipuuro
(kahdelle)

Puuro:
4 dl maitoa
1 rkl fariinisokeria
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl vadelmaisia kaurahiutaleita (Fazerin Alku vadelmainen kaurapuuro)
(ripaus suolaa)

Voi-kaneli-sokeriseos:
2 rkl sulatettua voita
2 rkl fariinisokeria
2 tl kanelia (ripaus kardemummaa)

Tuorejuustokuorrute:
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl maitoa
3/4 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Keitä puuro: Kuumenna kattilassa maito, sokerit (ja suola). Lisää kaurahiutaleet ja kiehauta. Ota kattila liedeltä ja sulje kansi.

Valmista voi-kaneli-sokeriseos: Sulata voi. Lisää sokeri ja kaneli.

Sekoita tuorejuustokuorrute: Kuumenna tuorejuustoa mikrossa hetki, kunnes sen koostumus on juoksevaa. Lisää maito ja sokerit.

Tarjoile: Annostele puuro kulhoihin. Lusikoi päälle voi-kaneli-sokeripäällystettä ja tuorejuustokuorrutetta.

Sopinee vaikka tämän päivän herkutteluihin, eli hyvää naistenpäivää!

Miedosti tuunaamani reseptin alkuperäinen versio löytyy täältä: Soppa365

lauantai 7. maaliskuuta 2015

Nachopelti chilisellä tonnikalalla


Olen testannut tässä viime aikoina muutamaa tosi simppeliä, uudehkoa trendiruokareseptiä. Taannoin tein korvapuustipuuroa, eilen pekonisushin, tänään nachopellin. Nuo nimet ovat jo itsessään ihan sieltä tännepäin :D

Sain erään kaverini Facebook-kuvasta inspiraation nachopellillisen väsäämiseen. Eihän meillä tietenkään ollut mitään siihen (netistä löytyvien reseptien mukaan) kuuluvia aineksia - paitsi ne nachot eilisen pekonisushin jäljiltä - mutta muutenkin kun on tapana tuunata, niin tällaista siitä tuli. Ja voin sanoa, että oli hyvää, eikä edes kovin raskasta, jollaiseksi ruuan saa varmasti, jos käyttää runsaasti jauhelihaa ja juustokastikkeita.


Nachopelti tonnikalalla (kahdelle)

Pellille:
Nachoja
Tonnikalaa ja kasviksia öljyssä (yksi purkki, kulki ennen nimellä "Tonnikalaa Mexicana" tms.)
Ananasta omassa mehussaan (yksi rengas paloina)
Emmental-juustoa raasteena (17 %)
Edam-juustoa raasteena (22 %)
Feta-juustoa, maustettu valkosipulilla ja persiljalla (3 %)
Tomaattia (1 iso)
Pepperoneja
Chiliketsuppia
Yrttimaustetta

Päälle:
Tomaattia (2 isoa)
Kurkkua (1/4)
Chilisalaattikastiketta


Voiko enää olla yksinkertaisempaa: Laitetaan nachot pellille, päälle kaikki nuo tuossa luetellut ainekset, pelti uuniin reiluksi kymmeneksi minuutiksi, sitten päälle kurkku, tomaatti ja Öljypuun chilisalaattikastike. Hyvää on. :)

Tässä vielä muutama työvaihe kuvina: