lauantai 15. maaliskuuta 2008

Ankan fileetä Baskimaan tomaattikastikkeessa

Löysin kaupan pakastinaltaasta ankanrintaa ja innostuin kokeilemaan. Ohjeita pastamiseen löysin netistä: www.k-supermarket.fi/lihaviikko. Pakkauksessa oli myös ohje, jota pääosin käytin, mutta hieman modattuna. Jätin muun muassa paprikan kokonaan pois.

Ankan fileetä Baskimaan tomaattikastikkeessa
2 hengelle

350 g ankan rintafileetä
4 tomaattia
reilu 1/2 purkkia (200 g) tomaattimurskaa
1 sipuli
pala purjoa
valkosipulimurskaa
cayennepippuria
aromisuolaa

Pastoin paloitellut sipulit padassa öljyssä ja lisäsin sinne paloitellut tomaatit, tomaattimurskan, huuhdotun ja paloitellun purjon, aromisuolan ja cayennepippurin. Annoin hautua hiljalleen puolisen tuntia.

Ankan paistaminen: Kuivasin sulaneen ja huoneenlämmössä tunnin olleen lihan talouspaperilla. Tein fileen nahkapuolelle viiltoja ja maustoin sen aromisuolalla ja mustapippurilla. Paistoin lihan tulikuumalla pannulla ilman rasvaa ensin nahkapuoli alaspäin, jotta rasva pääsi sulamaan. Kaadoin pannulle sulaneen rasvan pois (jossain ohjeessa se säästettiin perunoille) ja käänsin fileen. Nahkapuolelta file oli siis paistunut noin kolme minuuttia, ja nahka oli tummunut, muttei palanut. Sitten paistoin toiselta puolelta hetkisen, alle kaksi minuuttia.

Fileiden tulee ehdottomasti jäädä mediumiksi - sisältä reilusti punaisiksi - ankan liha kärsii liiasta paistamisesta ja menettää mureuttaan. Leikkaisin fileen paksuiksi siivuiksi, pari siivua kummallekin syöjälle, ja tarjoilin sen tomaattikastikkeen, lohkoperunoiden ja vihreän salaatin kanssa. Juomaksi punkkua.

Liha oli todella hyvää ja tomaattikastike sopi sille. Toki ei sitä kastiketta välttämättä olisi edes tarvittu. Ankkaa tulemme ostamaan jatkossakin ja kokeilemaan eri reseptejä. Tätä reseptiä suosittelen ainakin lämpimästi.

Ei kommentteja: