lauantai 2. helmikuuta 2008

Kreoliruokavaikutteita Kuubasta

Palasimme Kuubasta pari viikkoa sitten. Ruoka Kuubassa, paikallinen kreoliruoka, oli useimmiten hienoinen pettymys. Mausteita ei juuri käytetty ja ruokalista oli hyvin samanlainen suurimmassa osassa ravintoloita. Suolaa, joka usein taisi olla lähes ainoa käytetty mauste, tuntui kuitenkin yleensä olevan ruuassa liikaa ainakin minun makuuni.

Ruokana tarjottiin usein mustapapuriisiä + melkoisen rasvainen maustamaton lihaköntti ilman kastiketta, sekä ruokabanaania paistettuna. Liha oli useimmiten kanaa (sekin rasvaista), joskus kuorrutettuna. Parasta kanaa saimme ravintola Europassa Havannan vanhassa kaupungissa ja Havannan Miramarissa El Aljibessa, josta on juttua suomeksi netissäkin: El Aljiben nettisivu. Näissä paikoissa mausteita käytettiin meikäläiselle tuttuun tapaan, eli niitä siis käytettiin. Matkastamme voi lukea pian lisää blogistani Tanjan matkamittari.

Mutta asiaan, eli eiliseen Kuuba-iltaan ja sen ruoka- ja juomalistaan.

Aperetiiveiksi tarjottiin drinkkiä Havana Special Tanjan tapaan. Juoma tehdään pikään lasiin ja siihen tulee:
vaaleaa rommia kunnon loraus (Havana Club)
ananasmehua tai hedelmämehua trooppisista hedelmistä
liraus Marlin Juissi RedEnergy -juomaa
hieman mango-appelsiinimehutiivistettä sekoitettuna veteen
reilusti jäitä

Illan toinen kuubalainen drinkki oli Cuba Libre eli vaaleaa rommia (Havana Club), light Kokista ja jäitä pitkään lasiin.

Suosittuja drinkkejä Kuubassa olivat myös Mojito ja Daiquiri, jotka eivät olleet kuitenkaan henkilökohtaisessa suosiossani runsaan sokerimääränsä takia. Ennen matkaa drinkkejä testessamme käytimme makeutusainetta sokerin sijasta, joten näin voi toki säästyä valtavalta sokerimäärältä kotioloissa. Havannassakin ainakin Hemingwayn lempikuppilassa Floriditassa (hinnakas mesta nykyään) saa Daiquirin ilman sokeria. Drinkki on nimeltään Papa Hemingway. Hemingwaylla huhutaan olleen sokeritauti, ja tästä syystä hänellä oli tapana nauttia drinkkinsä ilman sokeria.

Mojiton ja Daiquirin teko on kuitenkin niin hidasta hommaa, etten olisi ruuan ja drinkkien teon lisäksi ehtinyt seurustella vieraiden kanssa ollenkaan, joten päädyin eilen tekemään noita hieman nopeammin sekoitettavia drinkkejä.

Ruuaksi valitsimme perinteiseen kuubalaiseen tapaan mustapapuriisiä ja kanaa. Salaatiksi teimme tavallisen vihreän salaatin, vaikka Kuubassa salaatit olivat lähes poikkeuksetta raasteita. Tomaattia, kurkkua ja salaattia näki siellä pienissä määrin ja jopa meidän mittapuullamme melko harvoin.

Kuubalainen kreolimenu
Kuorrutettua kanaa ja mustapapuriisiä
modernilla tavalla maustettuna

Kuudelle

Kuorrutettua kananrintaa
6 maustamatonta kananrintafilettä
6 paksua siivua kotijuustoa
hunajaa (mieluiten sitruunalla maustettua)
sitruunaa
suolaa
currya
Corn Flakes eli maissimuroja (meillä oli maissi-, riisi-, vehnätäysjyvämurolastuja)
valkosipulia murskana
3 kananmunaa
valkosipulinen pippurimauste

Murskasin maissimurot kulhossa puisella pihvinuijalla ja laitoin murskan sekaan reilusti currya ja hieman suolaa. Hajotin munat toiseen kulhoon ja laitoin sekaan hieman valkosipulimurskaa. Valelin kanat hunajalla ja maustoin valkosipulisella pippurimausteella (20 % suolaa) ja currylla. Seuraavaksi pyöräytin kanapalat munaseoksessa ja sitten murorouheessa. Sitten laitoin palat uunivuokaan irralleen toisistaan. Uunissa kanat saivat olla noin 200 asteessa 50 minuuttia (isoja intafileitä, ohuemmille riittää vähemmän). Suunnilleen 45 minuutin kohdalla laitoin kunkin kanapalan päälle paksuhkon (n. 1 cm.) kotijuustoviipaleen. Laitoin kanat takaisin uuniin, uunin yläosaan, pistin uunin täysille ja grillitoiminnon päälle. Näin juusto gratinoitui kivasti kanojen päälle.

Mustapapukastike riisille
mustapapuja kaksi pakkausta(GoGreen, käyttövalmiita)
1 sipuli
valkosipulimurskaa
purkki (400 g) tomaattimurskaa
pieni pala juuriselleriä
kevytkermaa reilu desilitra
pippurinen yrttimauste (suolaton)
mustapippuria myllystä
neitsytoliiviöljyä paistamiseen
kastikesuuruste

Kuorin ja pilkoin sipulin. Laitoin öljyn pannulle kuumenemaan ja sipulin palaset sekä valkosipulimurskan sekaan. Lisäsin pannulle pilkkomani juurisellerin. Sitten pistin sinne mustapavut ja tomaattimurskan. Maustoin ruuan pippurisella yrttimausteella ja mustapippurilla. Viimeiseksi kerma ja kastikesuuruste sekaan ja hetki haudutusta.

Tarjoiluehdotus
Ruoka tarjoiltiin vaalean leivän (margariinilla) ja vihreän salaatin kanssa. Mustapapukastike tuli suoraan valkoisen riisin päälle, kana tarjoiltiin ilman kastiketta, mutta lurautettiin sitruunanmehua kananrinnan kuitenkin.

Arviot
Kyllä tuli Kuuban kreolikeittiö mieleen - ei tosin pahalla, tämä ruoka oli hyvää.

Viinisuositus
Syöjille maistui kreoliruuan kyytipoikana kevyt ranskalainen Beaujolais Bernolin -punaviini. Kuubassa punaviini oli yleensä Espanjasta tai Chilestä, mutta tässä kohdassa teimme poikkeuksen ja otimme "varman" viinin. Kuuba ei suoraneisesti ole viini- tai viininjuojamaa. Kuuba valmisti itse yhtä viiniä, joka ei ollut ihan pahakaan ja melko edullinen, mutta sitä ei saanut juuri mistään. Viiniä oli punaisena ja valkoisena, jos oli, ja sen nimi on Soroa.

Musiikkisuositus
Musiikkisuosituksia Kuuba-iltoihin: mm. de Cuba son, muuta perinteistä kuubalaista musiikkia, Buena Vista Social Club, Bailables Trobicales, Triangulo Oscuro. Lisäksi katsoimme valokuvia ja videota. Vieraita ilahdutti erityisesti video Havannan upeasta Tropicana Showsta.

Ei kommentteja: