Panama City, Panama |
Reissasimme tammikuussa pari viikkoa Panamassa ja Costa
Ricassa.
Panamassa lumouduimme vilkkaasta Panama Citystä
pilvenpiirtäjineen sekä pienen Boqueten kylän ja sen lähiseutujen upeista
luonnonmaisemista. Ja mielenkiintoista oli tutustua myös Panaman kuuluisaan
kanavaan.
Costa Ricasta jäivät mieleemme maata hallitsevat vuoristot,
meri, perhoset ja paikallisten kielitaito; siinä missä Panamassa englantia ei
juurikaan puhuta, niin Costa Ricassa se tuntuu luonnistuvan monilta. Maa on
vihreä ja kaunis, eläimistöltään erittäin rikas. Pura Vida, Costa Rica!
Boqueten kylä, Panama |
Tolingan saari, Costa Rica @ Tyynimeri |
Sea food platter @ Panama |
Myös ruokakulttuuri enimmäkseen miellytti. Ja se ceviche!
Väli-Amerikan ruokakulttuuri on melko monipuolista. Näin
myös Panamassa ja Costa Ricassa. Tuoreita hedelmiä on tarjolla aamusta iltaan.
Riisiä kuuluu lähes ruualle kuin ruualle; perusruoka-annos sisältää usein
riisiä, paistettua banaania, kanaa, mustapapuja sekä mahdollisesti kasviksia
tai salaattia ja maissileipäsen.
Chiliä ja mausteita ruuissa on rohkeasti, myös yrttejä ja
erityisesti korianteria suositaan. Kalaa ja äyriäisiä käytetään ilahduttavan
paljon, ja onhan se ymmärrettävää näissä pienissä merenrantavaltiossa, joissa
meri ei koskaan ole kovin kaukana.
Väli-Amerikan (sekä Etelä-Amerikan) keittiön ylpeys
lieneekin raa’asta kalasta sitruksilla marinoitu, alkujaan Perusta kotoisin
oleva ceviche, jota on tarjolla runsaasti sekä Panamassa että Costa Ricassa.
Cevicheä tehdään meillä kotonakin, ainoa cevichen
kokkausintoa hieman rajoittava tekijä on se, että cevichen himon iskiessä
pitäisi kotona olla vähintään pari päivää pakastettua kalaa. Sanotaan, että
merikalaa ei tarvitsisi pakastaa, mutta etenkin järvikala täytyy pakastaa
loisten hävittämiseksi.
Cevichen perusresepti on yksinkertainen.
Costa Ricassa laivalla nautittu ceviche |
Ceviche
kalaa (lohi, siika, kuha, tonnikala – Panamassa söin myös cevichen, joka oli tehty simpukoista)
lime tai sitruuna
punasipuli
korianteria (ja/tai muuta tuoretta yrttiä)
oliiviöljyä (chilillä ja valkosipulilla maustettua)
punaista chiliä
valkosipulia
inkivääriä
mustapippuria myllystä
suolatonta sitruunapippuria
ripaus sokeria ja umamia (tai suolaa)
lime tai sitruuna
punasipuli
korianteria (ja/tai muuta tuoretta yrttiä)
oliiviöljyä (chilillä ja valkosipulilla maustettua)
punaista chiliä
valkosipulia
inkivääriä
mustapippuria myllystä
suolatonta sitruunapippuria
ripaus sokeria ja umamia (tai suolaa)
Lisäksi cevicheen voi pilkkoa tuoretta mangoa, avokadoa tai
tuorekurkkua – ehkä ensi kerralla kokeilen ihanan kirpeää passionhedelmää.
Kalaa marinoidaan sitruksisessa mausteliemessä perinteisesti muutaman tunnin ajan. Vähän lyhyempikin aika kyllä välttää. Helppoa, terveellistä ja hyvää!
Simpukkaceviche Panamassa |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti