sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Tonnikalaa pihvin muodossa


En vaan voinut vastustaa, kun Sammonlahden K-kaupan kalatiskillä oli tarjolla tuoretta tonnikalaa. Vähän hemmottelua viikonloppuun! Arvokastahan tuore tonnikala on, ja iso osa lajikkeista uhanalaisiakin. Ymmärtääkseni K-ryhmä on kuitenkin tehnyt linjauksen, jonka mukaan ryhmän kauppoihin ei hankita WWO:n punaisella listalla olevia kaloja. Tai näin ainakin Citymarketissa oli tilanne, kun viimeksi kysyimme tonnikalaa. Täytynee vielä varmistaa, onko kyseessä koko K-ryhmän linjaus, että tietää, miten toimia jatkossa ja millaisen omantunnon tuskan herkuttelusta joutuu kärsimään.

Päätimme paistaa tonnikalasta ihan perinteiset pihvit. Maustoimme pihvit aromaatilla ja valkopippurilla, lautasella lisäsimme päälle vielä valkosipulimaustevoin. Kypsyysaste tietenkin medium(-), eli montaa minuuttia per puoli ei tarvinnut paistaa.

Lisukkeena nautimme avokadolla ryyditetyn salaatin, jonka päälle lurautimme Öljypuun vahvavalkosipulisalaattikastiketta. Aivan hurrrrjan maukasta!

perjantai 26. maaliskuuta 2010

Tanja teki tirripaistin


Ullan eväät -kirjasta mallailin tällä kertaa tirripaistini. Tai no, Ulla Liukkosen kirja sen innoitti tekemään, koostumus on kaikkialla ja ian kaiken ollut niin yksinkertainen, ettei siihen juuri reseptiä tarvita. En lisännyt edes valkosipulia, vaikka tällaisen pyhäinhäväistyksenkin olen joskus tehnyt.

Paistoin ja ruskistin possun kylkiviipaleet lähes yksitellen pannulla (no en nyt ihan yksitellen toki), niiden rasvassa sitten käristelin sipulin. Lisäsin vettä, aromaattia, mustapippuria ja annoin kiehua ja kiehua, sellaisen reilut puoli tuntia. Lisäsin lopuksi vähän kastikesuurustetta ja siinä se sitten oli, täydellinen tirripaisti. Perinteistä, rasvaista ja epäterveellistä, mutta syntisen hyvää. Kompensoidakseni terveyshaitat kasasin ison ja ihanan salaatin tirripaistin ja potaatin vierelle.

lauantai 20. maaliskuuta 2010

Avokado salaatissa

Mama tekaisi eräänä iltana avokadosalaattia. Tässä taidonnäyte:


Maku oli mainio, palaakaan ei jäänyt. Avokadon maustaa mainiosti sitruuna ja pippuri - tai vaikka suolaton sitruunapippuri. Myös rucola sopi joukkoon. Kuulin taannoin, että rucolaa kutsutaan myös sinappikaaliksi. Kiva nimi. :)

Kikherneiden ylistys

Ostan lähikaupasta ahkerasti Go green -tuotteita. Ehdoton suosikkini ovat kikherneet sitruunakastikkeessa taikka maustamattomat kikherneet. Valitettavasti kikherneitä, jotka ovat sitruunakastikkeessa, ei löydy Go green -nettisivuilta. Liekö se vähän uudempi tuote, ainakin lähikaupassamme sitä on ollut vähemmin aikaa kuin saman merkin tavallisia kikherneitä. Tavalliset kiknerneet, joita käytän ruuanlaitossa runsaasti: Go green -kikherneet.

Tässä esimerkiksi lohiperhonen, jonka kastike on tehty kikherneistä sitruunakastikkeessa:


Kikherneet käyvät salaatteihin, pataruokiin, kastikkeisiin - meilkein mihin vaan ja minkä kanssa tahansa. Vähän kuin tomaattikin.

Tässä resepti, jossa olen käyttänyt kikherneitä onnistuneesti mksikolaistyyppisessä keitossa:
http://tanjan-mausteet.blogspot.com/2010/01/meksikolaisittain-maustettu.html

Myös hummuksen voisin mainita yhtenä suosikkinani: Go green -hummus.

Go green -nettisivut: http://www.gogreen.fi/gogreen/fi2.nsf/page.items.www/468F58C20F0ECED7C125725D003720A3