lauantai 15. maaliskuuta 2008

Ankan fileetä Baskimaan tomaattikastikkeessa

Löysin kaupan pakastinaltaasta ankanrintaa ja innostuin kokeilemaan. Ohjeita pastamiseen löysin netistä: www.k-supermarket.fi/lihaviikko. Pakkauksessa oli myös ohje, jota pääosin käytin, mutta hieman modattuna. Jätin muun muassa paprikan kokonaan pois.

Ankan fileetä Baskimaan tomaattikastikkeessa
2 hengelle

350 g ankan rintafileetä
4 tomaattia
reilu 1/2 purkkia (200 g) tomaattimurskaa
1 sipuli
pala purjoa
valkosipulimurskaa
cayennepippuria
aromisuolaa

Pastoin paloitellut sipulit padassa öljyssä ja lisäsin sinne paloitellut tomaatit, tomaattimurskan, huuhdotun ja paloitellun purjon, aromisuolan ja cayennepippurin. Annoin hautua hiljalleen puolisen tuntia.

Ankan paistaminen: Kuivasin sulaneen ja huoneenlämmössä tunnin olleen lihan talouspaperilla. Tein fileen nahkapuolelle viiltoja ja maustoin sen aromisuolalla ja mustapippurilla. Paistoin lihan tulikuumalla pannulla ilman rasvaa ensin nahkapuoli alaspäin, jotta rasva pääsi sulamaan. Kaadoin pannulle sulaneen rasvan pois (jossain ohjeessa se säästettiin perunoille) ja käänsin fileen. Nahkapuolelta file oli siis paistunut noin kolme minuuttia, ja nahka oli tummunut, muttei palanut. Sitten paistoin toiselta puolelta hetkisen, alle kaksi minuuttia.

Fileiden tulee ehdottomasti jäädä mediumiksi - sisältä reilusti punaisiksi - ankan liha kärsii liiasta paistamisesta ja menettää mureuttaan. Leikkaisin fileen paksuiksi siivuiksi, pari siivua kummallekin syöjälle, ja tarjoilin sen tomaattikastikkeen, lohkoperunoiden ja vihreän salaatin kanssa. Juomaksi punkkua.

Liha oli todella hyvää ja tomaattikastike sopi sille. Toki ei sitä kastiketta välttämättä olisi edes tarvittu. Ankkaa tulemme ostamaan jatkossakin ja kokeilemaan eri reseptejä. Tätä reseptiä suosittelen ainakin lämpimästi.

perjantai 7. maaliskuuta 2008

Korma lampaan ulkofileestä

Lammaskorma
2-3 annosta

400–500 g lampaan ulkofileetä
1 punasipuli
reilu 1/2 tölkkiä eli noin 200 g tomaattimurskaa
oliiviöljyä paistamiseen
valkosipulimurskaa pari teelusikallista
1 rkl korianterin siemeniä
1 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl juustokuminaa
muutama rouskaus chiliä myllystä
muutama rouskaus mustapippuria myllystä
ripaus aromaattia tms. suolaa
reilu 1 dl ruokajogurttia

Ota liha lämpenemään pöydälle ajoissa ennen paistamista. Leikkaa se pienehköiksi pihveiksi. Pilko sipuli. Raasta inkivääri ja laita kulhoon, sen sekaan juustokumina, valkosipulimurska, korianterin siemenet, suola, mustapippuri ja chili.

Paista lihapalat pannulla öljyssä. Itse jätin lihan mediumiksi miehelle ja itselleni medium miinukseksi, mutta kukin valitkoon kypsyysasteen makunsa mukaan. Paista myös sipulit. Lisää paistetut sipulit, tomaattimurska ja sekoittamasi maustesoossi lihojen kanssa pannulle. Sekoita jukurtti joukkoon. Kuumenna hieman ja tarjoile.

Meillä liha tarjoiltiin feta-salaatin, ranskalaisten sekä lohkoperunoiden ja punaviinin kera. Hyvää oli :)

Idean ruokaan sain S-kaupan mainoksesta. Modasin reseptin tosin mausteita lukuun ottamatta oman maun mukkaan.